Общество

Много или малко от архивите за схемите на Белев и Дунчев с горите 

Малко преди прекратяването на трудовото правоотношение на еколога идеалист с ДПП “Витоша”, Тома Белев, той ударно прие за членове цяла свита доверени на него хора, които безпрецедентно обещават превъзходство при гласуване от общото събрание на асоциацията.

Служители на парк “Витоша”, обединени около бившия си директор, заедно с освободените директори на други природни паркове започваха подготовка за вместване в Асоциацията на парковете в България по схемата на работническо-мениджърската приватизация. Главната умисъл е една- някой ден държавното да стане частно, без да се дават средства.
Интересен е фактът, че между 2007 и 2010 г. Асоциацията на парковете в България придобива значителен брой недвижими имоти. Причината остава неясна, но работата в името на обществената полза остава на заден план, изместена от търговията с имоти. 
Придобитите имоти са основно земеделски земи в Разград, Сливен, Бяла, Велико Търново, Русе. Тук идва въпросът кои са източниците на финансиране на имотите и къде е връзката между тях и природните паркове?

Хората около Белев били много за лансирането на Дунчев, който е сред най-активните представители на псевдоекологичното обединение.

В момента Дунчев е депутат на ПП „Продължаваме промяната“. 
През 2019 г. „Еколозите“ усвояват 100 милиона евро за биоразнообразие

В делото срещу промените в действащия План за управление на Национален парк „Пирин“, приети от Министерския съвет на 28 декември 2017 година, жалбоподатели са WWF-Дунавско-Карпатска програма, Асоциация на парковете в България (АПБ), Тома Белев като физическо лице и един „зелен“ активист.

Това не е първият път, когато тези две организации, ръководени от семейство Белеви, завеждат дела срещу развитието на икономиката и туризма на страната

С казуса „Пирин“ българският клон на WWF и незаконно управляваната от Белев АПБ за пореден път сложиха перде пред очите на националните институции.

При управлението на Тома Белев няколко човека губят живота си на Боянския водопад, защото там липсва умишлено парапет под претекст, че това е забранено от Плана за управление на ПП „Витоша“.

„Екологът“ носи отговорност за унищожаването на огромна част от смърчовите гори, заради чието опазване през 1934 година е създаден паркът. След ветровала през 2001 година в „Бистришко бранище“ са повалени десетки декари смърчова гора. Отказът, свързан с безотговорността на Тома Белев да се изнесат падналите дървета, въпреки предупрежденията на учените от БАН, води до разпространение на корояд. Сега са унищожени почти всички смърчови гори на Витоша.

През 2003 година Тома Белев, като държавен служител-директор на ПП „Витоша“, осъществява изграждането на неправителствена организация, която е частна паралелна структура на дейността на държавните дирекции на природните паркове. Тя е наречена Асоциация на парковете в България. АПБ се използва от Белев за купуване на недвижими имоти, участие в обществени поръчки и водене на съдебни дела срещу инвестиционни проекти.

По време на поста си като държавен служител като шеф на ПП „Витоша“ и председател на АПБ, Белев оглавява и Управителния съвет на друга частна неправителствена организация – „Зелени Балкани“. През 2007 година „Зелени Балкани“ получава 9 милиона лева, за да очертае зоните по Натура 2000 в България. Ръководител на проекта е Симеон Марин – син на тогавашния вицепрезидент на България Ангел Марин.

Като ръководител на тези частни сдружения държавният служител Белев е част от екипа, изготвил Плана за управление на „Пирин“, в който също залага забрани за изграждане на писти и лифтове в ски зона „Банско“. Освен че е правил зоните по Натура 2000, Белев е и сред авторите на плана на Природен парк „Българка“, за който са платени над 2 милиона лева. Също така е участник в поръчки за броене на лалугери, отглеждане на лешояди срещу 7 милиона лева, спасяване на червеногуши гъски за над 50 милиона лева и редица други проекти.

Амбициите на Белев в политиката продължават до днес – според него 30% е минимумът в ЕС за защитени територии. По темата за лифтовете на Витоша, той смята, че може да се подменят.

Жената на Тома Белев – Веселина Кавръкова от 2006 година ръководи клона на швейцарския WWF в България (Световен фонд за дивата природа).
По информация на “Труд” през 2016 беше съобщено, че WWF развива сериозно своя офшорен бизнес
Тази швейцарска НПО, ръководена у нас от Кавръкова, в тандем с АПБ е основен жалбоподател срещу десетки инвестиционни проекти в различни области – селско стопанство, туризъм, индустрия.

Това, което се случи по време на дейността на семейството Белев-Кавръкова и гравитиращите около тях „зелени“ дава пагубно отражение върху цялата българска икономика. Развитието на планинските региони е блокирано напълно, тъй като зимният туризъм не може да се развива заради вкараните от „еколозите“ рестрикции в законите.

Докато в цяла Европа, а вече и на Балканите се изграждат модерни зимни курорти, у нас всичко си остава по старому.

През 2003 година под формата на неправителствена организация е създадено Сдружението „Асоциация на парковете в България“. Това НПО е основано от осем дирекции на държавни природни паркове, в качеството им юридически лица. Управителният съвет на Асоциацията се състои от Дирекциите на парковете, където са представени от съответните директори. Те избират Белев за председател, защото към онзи момент той е директор на Природен парк „Витоша”, а не в качеството му на физическо лице.

През 2014 година, две години, след като вече не е начелo на ПП „Витоша”, Тома Белев организира свикване на Общо събрание, на което подменя Устава. Той вкарва в УС 15 физически лица – до едно негови приближени, с което се променя съотношението при гласуване в полза на хората на Белев. Чрез тази промяна, без да е директор на парк, Белев остава председател на организацията използвайки гласовете на своите хора. Именно това Общо събрание и неговите решения, обжалвани от дирекцията на ПП „Витоша”, са отменени от съдебните състави на СГС и САС. През декември 2017 е взето окончателно решение от Софийския апелативен съд, че Белев заема поста нелегитимно. 
Асоциацията на парковете е управлявана от Белев не като сдружение в обществена полза, а като еднолично ООД. Сдружението участва в много обществени поръчки и международни проекти, освен самостоятелно, но и в консорциуми основно с членове от коалиция „За да остане природа в България“.

Източник: вестник „Труд“. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest