Общество

Млади лидери ще бъдат търсени в Китай и Латинска Америка

Федералната агенция „Россътрудничество“ има намерение да коригира програмата си „Ново поколение“ по привличането на млади представители на политически, обществени, научни и делови кръгове от чуждестранни държави на познавателни посещения в Руската федерация.

Сега приоритет ще имат младите хора от азиатските страни, на първо място Китай, и страните от Общността на независимите държави.

Програмата „Ново поколение“ работи вече 4 години. Но тази година беше решено тя да бъде коригирана и уточнена така, че да съответства повече на външнополитическата ситуация и да позволява да се канят специалисти от тези страни, които са ориентирани към сътрудничество с Русия, разясниха на „Руски дневник“ от „Россътрудничество“.

Политическият избор

В новата концепция на Програмата се казва, че „ при изброяване на държавите и делегациите, които ще бъдат приети в РФ през следващата година, в приоритетен порядък са включени страни, влизащи в международни блокове и регионални междудържавни организации, в които Русия ще бъде председател в посочения период, а също така и страни, с които се провеждат национални и съвместни години и дни с културен или образователен характер“.

Към момента в Програмата са взели участие граждани от повече от 80 страни, през 2015 година се планира да бъдат поканени граждани от 90 държави. Изборът се диктува от основните вектори на руската външна политика. Заедно с това страните от Общността на независимите държави ежегодно остават основен приоритет при формирането на състава на участниците.

През тази година ще бъдат отделени 144 милиона рубли за тази дейност, с 13 милиона рубли по-малко в сравнение със сумата за 2014 година. Но това само ще направи програмата на пребиваването по-компактна. През тази година руските представители вече са получили 2387 заявки за 1000 места. Визитите са кратки – по правило не са по-дълги от пет-седем дни.

Програмата включва такива тематични направления като политика и обществени движения, наука и образование, средства за масова информация, култура и делово сътрудничество. Като пример може де се посочи това, че на младите чуждестранни политици се предоставя възможност за общуване със сенатори и депутати на Държавната дума, с министри, с представители на обществени движения.

В новия документ се уточняват принципите на подбор на кандидатите: в Русия ще могат да гостуват чужденци на възраст от 20 до 40 години, а в отделни случаи и до 45 години. Ако младият човек е заинтересуван да получи достоверна информация за днешна Русия, той трябва да посети представителството на „Россътрудничество“ в своята страна, да заяви желанието си за участие в програмата и да обясни защо и с каква цел му е необходимо това, казаха от учреждението.

Скъпо и ефективно

Както обясни за „Руски дневник“ кандидатът на политическите науки Анна Велика, такива програми са ефективни, но скъпи и следователно могат да си ги позволят само развитите страни. В частност, по този начин може да се окаже влияние върху политиката на страните в бъдеще. Политоложката обясни, че при смяна на избора на приоритетните страни, Русия ще получи лоялни лидери именно сред тях.

„Ново поколение“ е много актуална и своевременна програма и на мене би ми се искало да идват повече хора от западните страни, макар че днешната политическа ситуация е много сложна и се налага да се приспособяваме – казва тя. – Такива програми като „Ново поколение“ са интересни и помагат да се разширява зоната на сътрудничество в различни блокове. Но тук е най-важна обратната връзка.

Трябва не само да докараме в Русия тези хора, но и да се предложат съвместни проекти, иначе това ще бъде неефективно. Или да каним чужденците за по-дълги срокове, както това правят САЩ. Много е важно на такива гостуващи в нашата страна да се показват не само красивите забележителности, но и проблемите, с които ние се сблъскваме, да ги приобщаваме към тяхното решаване“.

Например в Япония има подобна програма и тя действително променя отношението към страната на хората, които са взели участие в нея. По тази програма е била в Япония журналистката Анастасия, която е на 25 години. „Аз знаех за тази страна твърде малко преди пътуването си до там, поне бях гледала някои филми и бях чела литература, защото беше включена в университетския ни курс – казва тя. – Но когато се върнах, започнах да изучавам страната, да разбирам политиката и икономиката ѝ, научих се да пиша качествени текстове, засягащи проблемите на Азия“.

Според мнението на директора на московския център „Карнеги“ Дмитрий Тренин преориентацията на програмата за познавателни посещения на чужденци в Руската федерация към азиатския регион е логична. „Светът е голям отвъд пределите на Запада и до този момент ние отделяхме малко внимание на страните извън него, но сега не можем да си позволим такъв разкош, затова е нужно да приведем в ред сътрудничеството си с нашия съсед Китай, със страните от БРИКС, ШОС, с държавите от Латинска Америка и така нататък – подчерта Тренин за „Коммерсант“. – Най-важното е в подобен род програми да има по-малко дребнава бюрокрация, която обикновено е твърде много и повече от обмислената политика“.

автор: МАРИНА ОБРАЗКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest