Митрополит Антоний: Да се разрасне в бурен огън на всички вас желанието да държите хляба си в своите ръце

Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний, на старта на Кампанията на Радио К2 за дуално и професионално образование „Знам и мога, щастлив съм и богат!“, която се проведе на в Минно-Геоложки Университет.

Ето какво каза митрополит Антоний:

Митрополит Антоний: Христос Воскресе! Благодаря за дадената ми чест да бъда част от тази кампания, да бъда участник в нея, защото е много важно в нашето съвремие професионалното обучение. Като че ли има много хора, които са добри теоретици, но ни трябват и практици.

Както четем в Свещеното писание, че вярата без дела е мъртва, така и теорията без практика е неприложима. Трудът е благословен още от изконни времена, това е една от повелите, които сам Бог дава на нашите прародители Адам и Ева – с пот на челото да изкарват трудейки се своя хляб. Да държиш хляба си в ръцете си това е сигурност, това е самочувствие, това е увереност и свобода. Затова е много важно всеки един от нас, независимо как ще се реализира в житейския си път, да има своите познанията на практиката, да разчита на себе си, защото дните и годините на човешкото съществуване са преходни.

Времената се менят, професиите също, желанията, вижданията, нравите също така. Имайте увереност в себе си, усвоявайте това, което е първо на вашето сърце, защото професиите, талантите за които говори Свещеното писание са различни. Един може да бъде много добър със занаятчийството, друг в техническите науки, но е много важно по този начин, ние, да развиваме себе си, следвайки Христос. Защото именно и Спасителят казва: „Бъдете съвършени, както съм и аз!“

Този стремеж ни води преди всичко, за да усъвършенстваме себе си. Нека да бъдем по-взискателни, критични към самите себе си, да имаме твърда вяра и да вървим бодро в нашия житейски път. Благодаря още веднъж на всички вас! Надявам се, че Кампанията на Радио К2 за дуално и професионално образование „Знам и мога, щастлив съм и богат!“ще запали искрата, която ще се разрасне в един бурен огън на всички вас като желание, та наистина да държите хляба си в своите ръце. Благодаря още веднъж на всички вас!

Pin It on Pinterest