Общество

Митрофанова: В тече борба за окончателното освобождение на света от петстотингодишното западно иго

В София започна своята работа международната конференция „Европа-Русия: пред нови геополитически предизвикателства“, организирана от председателя на фондация „Славяни“ и Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД проф. д-р З. Захариев.

Посланикът на Русия в България Е. Митрофанова се обърна с приветствено слово към участниците в дискусията, анализирайки в речта си произхода на съвременната конфронтация между Русия и Запада, настоящите икономически и социални кризи, както и перспективите в руско-българските отношения. „Днешната криза не започна през 2022 г., тя започна в средата на 90-те години – точно както Втората световна война реално започва от Версайския договор, който е несправедлив и залага основите на бъдещия конфликт. Преди 25-27 години Западът отказа да сключи равноправен мир с Русия. И както изглеждаше на мнозина тогава, той създаде нова система на своето доминиране, „основано на правила“. Но тази система бе изградена върху пясък. В нея е заложена мината на Третата световна война, която рано или късно може да избухне“, отбеляза Е. В. Митрофанова. Посланикът заяви, че в момента сме свидетели на борбата за окончателното освобождение на света от петстотингодишното западно иго, което потиска страни и цивилизации и им налага неравностойни условия за взаимодействие. Според нея резултатът от днешните събития неизбежно ще бъде създаването на нов, по-свободен, по-справедлив, политически и културно плуралистичен свят.

Приветствие към участниците отправи ръководителят на Россотрудничество Е.А.Примаков, към присъстващите се обърна и ректорът на Института за световни цивилизации О.Н.Слоботчиков. Доклади на конференцията ще изнесат руски и български историци, политолози, представители на журналистическата и научната общност, както и експерти от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Турция, Полша и Северна Македония.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest