Общество

Митрофанова: Руснаците винаги са имали специално отношение към България

В Руския дом в София се проведе литературна видеоконференция „Словото – дипломат“, посветена на 145-годишнината на руско-българските дипломатически отношения.

На събитието, организирано от Фондацията „Устойчиво развитие за България и Съюза на българските писатели, присъстваха поети, писатели и преводачи от Русия и България, ръководители и членове на обществени организации. С приветствие към събралите се се обърна Посланикът на Русия в България Е.В.Митрофанова.

💬„Руснаците винаги са имали специално отношение към България. Руският народ почита паметта на светите братя Кирил и Методий като създатели на славянската писменост, помня българския произход на един от московските патриарси – Киприян и отдава почит на българските опълченци, които се бият рамо до рамо с руските войници по време на освободителната война.

Руско-българските културни и литературни връзки датират отпреди повече от единадесет века. Българската литература се е превърнала в неразделна и важна част от руската литература, в нейна основа. България дава на Русия богослужебен църковен език, който, съчетан с ежедневния староруски език, става източник на руския книжовен език.

<…>

Много от руски литературни класици от 19-ти и 20-ти век са по един или друг начин свързани с България. Например В.М.Гаршин е бил доброволец по време на Руско-турската война и е ранен тук. Л.Н.Толстой е изучавал български език. Напуснал имението си в края на своя живота, той смятал да стигне до България. Образът на българина – Инсаров, героя на романа на И.С. Тургенев „В навечерието“ – се свързва сред руските служители и народници с истински патриотизъм и безкористност.

<…>

Длъжни сме да поддържаме връзки между интелектуалци, писатели и неправителствени организации, за да запазим, въпреки всички настоящи трудности между нашите страни, уважителни отношения между нашите народи“, – отбеляза Е.В.Митрофанова.

🖼️ На гостите на събитието бяха представени и българската поетична антология „За Русия – с обич” и изложба на акварели на члена на Руската академия на изкуствата К.Путинцев „С любов към България”.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest