Общество

Митове за езерото Байкал: колко е далеч, скъпо и сложно ли е да стигнеш сам?

Ежедневни, достъпни полети, настаняване от само $20 и процъфтяваща туристическа сцена: Разгледайте нашето ново подробно ръководство и разберете, че Байкал и неговите чудеса са по-близо и по-изпълними, отколкото си мислите!

Когато мислим за основните природни чудеса на Русия, езерото Байкал е може би едно от първите места, които ще ни дойдат на ум. И за това има безброй добри причини. Освен че е най-дълбокото и древно езеро в света, то се смята и за „място на сила“: за коренното население на бурятите това е свещено място за поклонение. Те свързват своя произход директно с Байкал и проследяват корените си до естествените предци – животните и дърветата на езерото. Посетителите често казват, че изпитват много специално усещане – като никъде другаде.

Всеки ъгъл на езерото крие древна легенда или място с невероятна красота. Един живот може да не е достатъчен, за да разгледате всичко. Но приключението трябва да започне в един момент. Фактът, че Байкал се възприема – както от руснаци, така и от чуждестранни туристи – като недостъпен, скъп и труден за организиране, означава, че той остава непостижима мечта за мнозина. Това обаче просто не е вярно, така че нека развенчаем мита, че езерото Байкал е недостъпно за повечето хора.

(Забележка: това ръководство се занимава предимно с посещение на езерото Байкал през лятото; част от тази информация ще бъде спорна през зимния сезон. Не се страхувайте, имаме и подробен зимен справочник.)

Цена

Хосе Темпораро

(По време на писането курсът на руската рубла подскачаше доста, така че не забравяйте да проверите двойно обменния курс по време на четенето.)

Обратният полет Москва-Иркутск, който резервирах само седмица преди пътуването, ми струваше приблизително 18 000 рубли ($235). Така че, ако резервирате още по-рано, може да купите полети между 10 000-15 000 рубли ($133-$200). Това са цени с нискотарифна авиокомпания; ако опитате да резервирате в „Аерофлот“, ще ви струва доста повече.

Настаняването, както навсякъде, може да бъде в различни форми, размери и цени. Основна двойна стая с общ душ в къща за гости в Иркутск и в по-популярните селища на Байкал струва около 1500 рубли ($20) на вечер. Ако искате да се поглезите, има хотели, които ще струват 4000 рубли ($53) и повече.

Придвижването също е евтино. Ако планирате да не ползвате кола, пътуването от Иркутск до Листвянка с маршрутка е около 100-150 рубли ($1.30-$2) Такси, поръчано в приложението YandexTaxi (много важно е да поръчате чрез приложение, за да не бъдете излъгани!) беше около 1000 рубли ($13) Трансферът до остров Олхон варира от 700 до 1000 рубли. ($9-$13), в зависимост от оператора.Legion Media

Наемането на кола прави пътуването доста лесно, но не е толкова евтино, както на някои места в Европа. За пет пълни дни платихме 23 700 рубли ($316), но избрахме една от големите международни компании за отдаване под наем, за да избегнем проблеми и изненади. Местните компании може да имат по-ниски цени, всичко е въпрос на това колко искате да рискувате да получите съмнително обслужване на клиенти и/или превозно средство. Ако планирате да шофирате до Олхон, заложете на нещо по-здраво (задвижване на четирите колела, ако е възможно), защото пътищата са чакълести на острова.

Според московските стандарти храната и развлеченията също са доста евтини. Можете лесно да получите обяд/вечеря за 200-400 рубли ($2.50-$5) в обикновена трапезария, докато сметката на място от по-ресторантски тип може да бъде средно около 500-700 рубли ($6.50-$9.50) на човек. Неминуемо ще трябва да резервирате и нeколкодневни обиколки, защото до някои места, които наистина си заслужава да се видят, е трудно или невъзможно да стигнете сами. Например, еднодневна обиколка до остров Огой от Олхон е 2000 рубли ($26), а целодневна обиколка до заливите Песчаная и Бабушка от Листвянка обикновено е около 5500-6000 рубли ($73-$80).

Разстояние

Getty Images

От Москва ще отнеме около 6 часа полет до Иркутск. Така че, ако летите от Европа, ще прекарате допълнителни 2-4 часа във въздуха (в зависимост откъде идвате), за да стигнете до Москва за престоя си. Можете също да летите до Улан-Уде (подобно време на полет), който е портал към Байкал в Бурятската република, но това изглежда е по-малко популярен маршрут за туристите.

От летище Иркутск можете да стигнете до Листвянка за един час (малко повече, ако вземате маршурка). За да стигнете до Олхон обаче бъдете готови да прекарате 5 или повече часа в колата, защото много зависи от това колко дълго ще трябва да чакате, за да се качите на ферибота. Има разписание и фериботите се движат навреме, но често може да има много автомобили на опашка, така че дори ако пристигнете за ферибота в 9 часа, например, бъдете подготвени за възможността да се качите на този за 11 часа. Времето може да варира от половин час до 6 часа, в зависимост от деня от седмицата и времето в самия ден! И двата пътя за Листвянка и Сакюрта (населеното място, откъдето тръгва фериботът за остров Олхон) са в добро състояние, така че не се притеснявайте, че ще губите време в избягване на дупки.

Маршрут, полезна информация и забавни факти

Legion Media

И така, резервирали сте полети и настаняване – и може би дори сте наели кола. Тук идва забавната част: измислянето на маршрут и какво да видите на езерото Байкал. Ако имате само ден-два, придържайте се към Листвянка, той предоставя добро въведение в Байкал.

Ако имате 4-5 дни, пропуснете Листвянка и се насочете направо към Олхон. Точно толкова време ни трябваше с приятелите ми да видим Байкал. Но като не разполагахме с човек, който да ни посъветва, направихме същата новаторска грешка, която правят много за първи път пътуващи до Байкал: оставихме прекалено много време за Листвянка и недостатъчно за остров Олхон.

Листвянка е най-популярното село край Байкал, защото е само на час път от Иркутск, което го прави идеалното място да видите най-старото езеро в света, ако правите Транссибирска обиколка и имате само един ден. От Листвянка можете да предприемете няколко разходки с лодка из района или по част от старата железопътна линия на Байкал.Хосе Темпаро/Getty Images

Не ме разбирайте погрешно, в Листвянка е много красиво. Но ако имате само 4-6 дни, по-добре я пропуснете и се насочете направо към остров Олхон, най-добрата дестинация на езерото Байкал, която наистина ще ви помогне да почувствате духа му. Това е малко по-далеч от Иркутск. Пътищата са в много добро състояние и шофирането е живописно (пейзажът е просто зашеметяващ – това е като едно дълго влакче в увеселителен парк, което рязко се променя от сибирска степ до гъста борова гора), но пристигането на ферибота (който е безплатен) до острова понякога може да отнеме векове, така че не забравяйте да тръгнете по-рано, за да избегнете загубата на цял ден на опашката.

Разбира се, ако имате повече от седмица за мечтаната си почивка на езерото Байкал, разгледайте Листвянка. Или се насочете към северния бряг на Байкал, откъдето започва истинският Байкал според някои от местните жители, с които говорихме.

Добре, значи стигнахте там и се взирате в езерото Байкал. Какво следва? Ако сте в Листвянка през лятото, повечето от дейностите включват отиване някъде с лодка. Ако наистина имате само един ден между влаковете, разходете се по езерото, отидете на едночасова разходка с лодка ($9-$10) до устието на река Ангара и обратно и може би дори отидете до някоя от плаващите бани разположени точно на езерото.Хосе Темпаро/Getty Images

Ако имате ден-два, не забравяйте да си резервирате обиколка с кораб до залива Песчаная ($73-$80) и/или по старата железопътна линия на Байкал ($44-$50). И двете са целодневни обиколки и по време на пиковите летни туристически периоди определено е препоръчително да ги резервирате поне една седмица предварително, защото, както показва личният опит, те се пълнят бързо и последното нещо, което искате да направите, е да търсите туроператор в Листвянка в последния момент, който да разведе вас и вашето семейство/приятели.

Ако Байкал е сърцето на Сибир, то Олхон е сърцето на Байкал, казват местните. Вероятно ще отседнете в Хужир, най-голямото населено място на острова. Ако имате необходимото превозно средство, може да направите някои от нещата, които си струва да сторите сами.

До много други забележителности обаче се стига най-вече с лодка. Ако имате пари или сте в голяма група и можете да разделите разходите, може да наемете частна лодка (някъде между $700-$1200 за съответно 10 или 25 души) и да видите тези места със свое собствено темпо. Но тъй като повечето от нас не са, има много организирани турове на много достъпни цени (за основни групови обиколки това е някъде между $12 – $76). Голяма част от тези обиколки са целодневни само заради разстоянието, така че бъдете подготвени за няколко изпълнени с екшън дни подред!Кирил Шипицин/Sputnik

През първия си ден опознайте Олхон, като вземете комбинираната обиколка по път/вода: стигнете до нос Хобой с лодка, след това се придвижете на джип и се върнете обратно в Хужир по сушата. Ако искате да видите нерпите – байкалски тюлени (кой не иска?!), ще трябва да резервирате обиколка с лодка до архипелага Ушкани ($76-$140). Никое пътуване до Олхон не е пълно, без да посетите остров Огой със своята Ступа на Просветлението и почти исландски пейзажи.

Олхон също има страхотни плажове, така че не забравяйте да оставите един ден настрана, за да хванете загар. Плажът „Сарайски“, например, се простира на 3 км с фин бял пясък и е точно до Хужир (т.е. спокойно пешеходно разстояние). Плажовете са доста „диви“, така че носете малка кошница за пикник с провизии, но винаги помнете да „не вземате нищо освен спомени и да не оставяте нищо освен отпечатъци“. Забавен факт: Може да се окаже, че споделяте плажовете с местни крави, които се разхождат свободно из острова.

Завършете деня, като отморите и наблюдавате залеза над скалата Шаман на нос Бурхан (също само на няколко минути пеша от Хужир). И това е само малка част от нещата, които може да правите, всъщност има много други места, които си струва да се видят на Олхон.

Време и дрехи

Хосе Темпаро/Getty Images

Въпреки че този раздел е за планиране на вашия маршрут, бъдете готови много неща да се променят. Времето може да се смени съвсем внезапно и дори да е ясно синьо небе и слънце, ветровете във водата могат да провалят всички планове за лодки, които може да имате. Ако времето изведнъж се развали, уверете се, че имате добра книга със себе си, защото няма какво друго да направите, ако не можете да се насладите на чудесното открито пространство.

Точно като добра руска бабушка, няма да ви пуснем до Байкал, без да знаем какъв вид дрехи сте си взели! През лятото вечерите обикновено са доста топли според сибирските стандарти, така че по отношение на горното облекло, ако си вземете суичър, леко есенно/пролетно яке и дъждобран, ще се оправите.

Удобните обувки за ходене/трекинг със сигурност ще ви бъдат полезни, докато вашите любими обувки на токчета/рокля няма. Ако прогнозата казва +20°C и слънчево, бъдете готови за истинско усещане от поне +30°C, защото лятото на Байкал е ГОРЕЩО. Така че носете плажно облекло и много слънцезащитен крем!

Други детайли

Нека поговорим малко за парите. На повечето места цените все още са водещи, така че се уверете, че имате достатъчно твърда валута в себе си, преди да напуснете Иркутск, тъй като банкоматите са доста рядка гледка. Някои от местата, на които се казва, че приемат карти, означава, че може да превеждате пари по тяхната (обикновено) банкова сметка в „Сбербанк“. Това е супер естествен процес за руснаците, които често дори прехвърлят по-малко от 20 рубли ($0,25), за да използват обществена тоалетна, но ако сте чужденец без сметка в „Сбербанк“, това няма да е толкова безпроблемно.

Професионален съвет за вегетарианци и вегани: носете със себе си трайна храна, за всеки случай, защото кухнята тук е много тежка, а Сибир като цяло не е най-доброто място за намиране на пресни плодове и зеленчуци. Дори ако сте готови да имате няколко песетариански измамни дни, ще се изненадате, че рибите не са толкова лесни за намиране (може би нерпите са ги изяли всички…). Бъдете готови да оцелявате от ястия като драники и мазни руски салати. По принцип много въглехидрати, малко фибри.

Въпреки че има още много за писане, това вероятно са основните неща, които трябва да имате предвид. Също така решихме, че ще оставим малко място за вас, за да създадете свое собствено байкалско приключение!

автор: МАРИЯ СТАМБЛЪР

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest