Общество

Митко Новков обяви финалистите на VII-мия национален литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“ 2020 г.

Приключи VII-ят национален литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“ 2020 г. на тема „Разказ в 10 изречения“.

В престижния конкурс, организиран от Фондация „Шанс за децата и природата на България“, участваха 223 млади български творци от над 60 населени места в страната и чужбина.

Авторитетното жури с председател Митко Новков, доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“, директор на програма „Христо Ботев“ на БНР, автор на 8 книги, литературен критик, медиен наблюдател и преподавател в НБУ, и членове писателите Радослав Гизгинджиев, Иван Тотев и Димитър Стефанов, както и журналистката Невена Праматарова, излъчиха финалистите: на първо място се класира Мария Радева на 19 години от град Горна Оряховица, второто място бе присъдено на Татяна Хаджииванова, 16 годибу от град София, а трето мястозаема Славея Семова на 18 години от село Първомайци.

„Трудно беше. Децата са се справили прекрасно и твърде много от тях пишат като възрастни, преживели какво ли не. Това със сигурност бяха разкази от млади творци, които вече умеят да докосват различни нервни окончания.“, сподели своите впечатления от журирането в конкурса Димитър Стефанов.

Освен финалистите са отличени и разказите на още 100 талантливи млади българи от страната и чужбина. Всички избрани творби ще бъдат издадени в книгата сборник „Разказ в 10 изречения“ през май 2021 г. Ще бъдат включени разказите на български младежи от САЩ, Германия, Шотландия, България, както и пет на изключително талантливи деца, които не участваха в класирането, тъй като са под допустимата възрастова граница на конкурса. „Изборът на журито тази година бе един от най-трудните в историята на конкурса ни. Щастливи сме, че темата ни провокира таланта на толкова много млади творци. Вярваме, че е изключително важно дарбата на децата да се откроява и поощрява. Въпреки че не участваха в конкурсната надпревара, заедно с журито решихме да стимулираме и петима по-млади пишещи таланта, като поместим творбите им в книгата ни.“, коментира Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“.

За трета поредна година в създаването на корицата на книгата ще участва младата художничка Елена Мазнева, дългогодишна възпитаничка на Център за млади таланти в град Бургас и лауреат на Фондация „Шанс за децата и природата на България“.

Представяме разказа на Мария Радева, класирала се на първо място в конкурса:

Един ден от онова време

Беше един обикновен ден от онова време – на робство и войни, когато се срещнаха двамата велики творци – Христо Ботев и Любен Каравелов, та като подхванаха един разговор…

Първо поодумаха локдауна – как не могат да се видят, да пийнат, как по цял ден Ботев заедно с Венета я хапнат, я гледат някой романтичен филм в Нетфликс. От дума на дума стигнаха и до публицистиката – всеки сподели как и къде се изявява. Ботев качвал във Фейсбук и Инстаграм новите си творби, които били обсипвани с лайкове и коментари, докато Каравелов нямал същия успех със статиите си, но с помощта на своя приятел и споделянето на публикации, надеждата му за повече популярност се завръщала. Обърнаха някоя друга дума и за Левски, който наскоро качил в канала си в Ю тюб влог: „Как да се преобразим в турски паша“. И като споменаха Дякона, той се зададе зад ъгъла на една стара къща и възмутен от обстановката ги поздрави леко навъсено и веднага подхвана темата за локдауна. Сподели на своите събратя, че с тези мерки и забрани не може да организира комитетите и да събира хора, та започнал да използва Тиймс, където обаче никой не искал да си пуска нито камерата, нито микрофона. Докато обсъждат неволите си, Ботев получи обаждане по месинджър от Венета, която го викаше да гледат „Хубава жена“, и разговорът на тримата велики в нашата история приключи.

Левски отиде да купи брашно и ориз преди да е дошъл часът на зеления коридор за възрастни, а Каравелов се прибра, за да публикува нова статия във Фейсбук. Ботев бодро закрачи към Венета, а в главата му напираше нов стих : „ Тъй върви светът……”

Имената на всички автори, чиито творби ще бъдат поместени в книгата, както и разказите на финалистите, можете да намерите на: www.forbgkids.org

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest