Министерството на отбраната на Русия получи партида зенитни управляеми ракети за ЗРК „Стрела-10М3“

Група компании (ГК) „Калашников“ достави на министерството на отбраната на Русия партида зенитни управляеми ракети (ЗУР) 9М333 за зенитно-ракетния комплекс (ЗРК) „Стрела-10М3“.

Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на „Калашников“.

„ГК „Калашников“ успешно завърши изготвянето и доставката на министерството на отбраната на Руската федерация на ЗУР 9М333 в рамките на държавната отбранителна поръчка“, информираха от пресслужбата.

Както отбелязаха от „Калашников“, ракетите 9М333 се използват в състава на бойни машини 9А34М3 и 9А35М3 на зенитно-ракетния комплекс „Стрела-10М3“.

Подобрени ракети

Промишленият директор на комплекса за въоръжение на държавната корпорация „Ростех“ Бекхан Оздоев коментира пред журналисти първите масови доставки във войските на ракетите 9М333. Той също така заяви, че тези изделия се отличават с повишена ефективност при поразяване на въздушни цели – те са по-„упорити“.

„Зенитните управляеми ракети 9М333, чиито масови доставки за министерството на отбраната на Русия „Калашников“ тъкмо завърши, позволяват повишаване на ефективността на борба с нисколетящи самолети и вертолети поради съществено повишаване на „упоритостта“ на системите за насочване и по-голяма бойна мощ. Такъв боеприпас позволява водене на огън на принципа „стреляй и забрави“, защото след пуск на ракетите, местоположението на зенитния ракетен комплекс може веднага да се смени“, каза той.

Ракета 9М333

Ракетата 9М333 е предназначена за поразяване при всякакво време на нисколетящи самолети и вертолети в условия на използване на оптически примамки с или без парашут, както и на модулирани организирани оптически смущения, а също и дистанционно пилотирани летателни апарати и крилати ракети. Главата за самонасочване на ракетата има три режима на работа: фотоконтрастен, инфрачервен и в условия на смущения.

„Ракетата може да поразява цели на разстояние до 5000 м, при това скоростта на целите може да достига 679 м/с, а височината на полета – от 10 до 3500м“, съобщиха от „Калашников“.

Първата публична демонстрация на ракетите 9М333 се проведе през 2022 г. в рамките на международния военнотехнически форум „Армия 2020“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest