Министерството на отбраната на Русия обобщи резултатите от ученията „Запад 2021“

Руско-беларуските учения „Запад 2021“ показаха способностите на войските ефективно да обезпечават регионалната сигурност, каза министърът на отбраната Сергей Шойгу, обобщавайки резултатите от маневрите.

Съвместните руско-беларуски стратегически учения „Запад 2021“ обединиха група от 200 000 военни, действащи по въздух, суша и море. Бяха задействани и чуждестранни военни контингенти – на страните от ОДКС и ШОС, пише ТВ „Звезда“.

Вчера в министерството на отбраната обобщиха резултатите от маневрите. В основата на ученията „Запад“ е отработката на нови форми и способи за водене на бойни действия, имайки предвид опита от Сирия, особеностите на съвременните локални войни и въоръжени конфликти. В маневрите руските Въоръжени сили изпробваха и използваха най-съвременно въоръжение и военна техника.

Мащабите на маневрите са безпрецедентни, но не противоречат на Виенската конвенция. Страните от Европа и НАТО бяха предварително предупредени за маневрите, отчитайки, че ученията носят изключително отбранителен характер. Русия подчерта това неведнъж. Войски на съвместната групировка, авиация и флот действаха едновременно на 14 полигона. Пет от тях в Беларус, а другите 9 – в Русия.

По замисъл ученията на Русия, Беларус и чуждестранните контингенти на още 7 държави, предполагаха да се проведат мащабни отбранителни операции по отразяване на удар на условен противник, който нахлува отвън. Зад щурвала на самолетите на изтребителната авиация в съвместните бойни редици бяха екипажи на Русия и Беларус. Военните летци обмениха опит в базите на нови учебни центрове.

„В хода на ученията проверихме функционирането на създадените на територията на Беларус два бойни центъра за подготовка на специалисти на ВВС и ПВО, както и организацията на бойните дежурства в Единната регионална система за ПВО на Русия и Беларус. Опитът, придобит от руските и беларуските изтребителни екипажи, ще бъде отчетен в по-нататъшната работа по охрана на границата на Съюзната държава“, каза Шойгу.

Обобщавайки резултатите, от министерството заявиха: всички поставени цели са постигнати, всички въпроси са отработени в пълен обем. Мащабните маневри демонстрираха способността на междувидовите групировки на двете държави ефективно да изпълняват задачи по обезпечаване на регионалната сигурност.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest