Общество

Military Watch: С-500 намалява ефективността на вражеските ВВС

Въпреки че борбата с противниковите изтребители не е на първо място в задачите на руските зенитни системи С-500 „Прометей“, комплексът може сериозно да намали ефективността на вражеската бойна авиация с обсега си на действие, мощен набор датчици и интеграция с други комплекси за ПВО, пише сп. MilitaryWatch.

Характеристиките на С-500 – като например обсег на поразяване от 600 км – нямат равни и няколко пъти превъзхождат възможностите на близките си аналози, американските комплекси THAAD и Patriot. Те стрелят на максимум 200 метра. Внушителни изглеждат и възможностите на „Прометей“ за прехват на хиперзвукови цели, движещи се със скорост над 10 Маха (същите възможности на С-400 стигат до 8 Маха), пише „Российская газета“.

И накрая мощните и разнообразни датчици на С-500 позволяват на комплексите да откриват цели от тип „самолет“ на разстояние 800 км, да насочват зенитни ракети към спътници и междуконтинентални балистични ракети, както и да споделят информация за целта с по-„земните“ зенитни системи – като С -400, С-350 и „Бук“.

Въпреки това приносът на „Прометей“ в борбата с фронтова авиация не се ограничава до целеуказание. В съвременната въздушна война на западните страни важна роля играят летящите радари и самолетите-танкери. Първите намират цели за стелт самолетите F-22 и F-35, а вторите разширяват радиуса им на действие (които в базовия вариант са много скромни). Способностите на С-500 да свалят самолет с обсег до 600 км променят правилата на играта, защото отдалечават зоната на действие на въздушните радари и танкери от театъра на бойните действия. Способността на руската система да сваля спътници също ще усложни работата на вражеските ВВС, тъй като F-22 и F-35 са силно зависими от тяхната помощ.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest