Military Watch посочи 5 преимущества на изтребителя Checkmate

Руският изтребител Checkmate, който е главното събитие на авиосалона МАКС 2021, притежава всичко необходимо, за да стане световен бестселър и да замени на световния пазар самолетите от предишно поколение F-16, МиГ-21 и МиГ-23.

Очаква се те да бъдат изведени от експлоатация до 2035 година. MilitaryWatch изчисли експортните преимущества на руския самолет.

Ракета

В арсенала на Checkmate влиза ракетата „въздух-въздух“ Р-37М, най-бързата и далекобойна в своя клас. Скоростта ѝ от 6 Маха оставя на целите много малко време за реакция, а в съчетание с мощнa активнa фазиранa антеннa решеткa (АФАР) новият самолет може да стреля с максимален обсег от 400 километра. Най-далекобойният американски аналог – AIM-120D, поразява целите си на дистанция от по-малко от 180 километра, пише „Российская газета“.

Има голяма вероятност в близко бъдеще в боекомплекта на руския самолет да влязат нови, още по-бързи и далекобойни ракети за въздушен бой.

Стелт

Checkmate е създаден с използването на стелт технологии. Освен това те са балансирани по отношение цена-качество: руският изтребител трябва да се конкурира с машини от САЩ и Китай и стойността на летателен час и междуполетното обслужване е много важна. А стелт технологиите са много скъпи за обслужване. Checkmate има ниска видимост на радарите в най-важната си челна проекция – не на последно място благодарение на свръхзвуков въздухозаборник. Той не само обезпечава осигуряването на въздух към двигателя във всички режими, но и скрива повърхността на вентилатора от радиовълните от повечето ъгли.

Свръхзвуков и свръхманеврен

По данни на разработчика, Checkmate може да се движи със свръхзвукова скорост без използването на форсаж – това предимство лиспва на американския му конкурент F-35.

Също така се знае, че двигателят на новия руски изтребител има управляем вектор на тягата. Това прави самолета свръхманеврен и му дава сериозно преимущество в близък въздушен бой. Засега с тази опция могат да се похвалят три руски самолета: Су-30СМ, Су-35, Су-57, китайският J-10C и отчасти американският F-22 Raptor, чиито плоски дюзи могат да се въртят във вертикална плоскост.

Кратко излитане и кацане

Както всички руски фронтови изтребители, предназначени за експлоатация на театър на военни действия, Checkmate също е проектиран така, че да може да използва писти за късо излитане и кацане. Западните му аналози не могат това, а краткото излитане и кацане не е само потенциал на палубната авиация, но и важно преимущество във война на суша.

Ниски експлоатационни разходи

Еднодвигателните изтребители се ценят заради относително евтината им експлоатация. Новият руски самолет ще има много по-малко нужди в обслужването си, за разлика от тежкия му предшественик Су-57. А сходството в конструкцията на двата самолета ще бъде привлекателно за страни, които ще купуват руски изтребители от пето поколение. Ниската цена и простотата на поддръжка могат да се превърнат в истински ключ към успеха на Checkmate – както стана при МиГ-21 и F-16.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest