Military Watch оцени дрона „Цефалопод“

Разработената в Русия миниатюрна роботизирана подводница „Цефалопод“ е ефективно средство за защита на собствени и унищожаване на вражески кораби.

Тя съчетава малки размери и маневреност с рентабилност: евтиният дрон може да унищожава кораби, чиято цена е с няколко пъти по-висока.

Напоследък Русия постигна значителен напредък в създаването на безпилотни кораби за подводни войни, пише Military Watch. През 2018 г. беше представена стратегическата система „Посейдон“, по отношение на бойната мощ, сравнима с пълноценна ядрена подводница, въоръжена с ядрени ракети. Сега „Посейдон“ се тества заедно с носеща подводница, пише „Российская газета“.

Стратегическият „Посейдон“ със 100-мегатонна термоядрена бойна глава беше засенчен от друг подводен робот – не по-малко смъртоносен. Първата информация за „Цефалопод“ се появи през 2015 година. Подводният дрон с размерите на автобус се създава от ЦКБ „Рубин“, един от водещите разработчици на руски подводници, в сътрудничество с други специализирани предприятия. Участието в проекта на ОКБМ „Африкантов“ предполага, че дронът най-вероятно ще е с ядрено задвижване.

„Цефалопод“ е въоръжен с леки 324-милиметрови торпеда MTT – този калибър обикновено се използва за борба с подводници, от което можем да заключим каква е целта на дрона. Една от възможните задачи може да бъде ескортът на стратегически подводници с ядрени ракети на бойно дежурство. Ударни подводници вече се използват за тази цел, но те имат и други задачи.

Също така роботът ще бъде много полезен за защита на военноморски бази и сондажни съоръжения – включително във вътрешни морета като Балтийско и Черно. „Цефалопод“ има витло с много лопатки и няколко подрулващи устройства, което му осигурява отлична маневреност.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest