Милена Славова: Не бих подарила вече песен на партия, политиката стана бизнес

Милена Славова, певица, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Работата върху новия ѝ акустичен албум.

    „С огромно удоволствие посрещам певицата Милена Славова, тя формира настроението, вкусовете, енергията на няколко поколения! Благодаря ти, че прие поканата! Пак продължаваш да си странна, винаги си била ефектна! Това на брадата ти как се нарича?“, посрещна водещата Милена. Тя отговори, че има пиърсинг на брадата, но не ѝ пречи, изобщо не го усеща. Беновска попита пречи ли като се целува и има ли с кого да се целува. Милена отговори: „Има, то винаги човек, ако търси – намира!“.

    Милена разказа, че в момента работи върху албум с акустични версии на нейни песни. Идеята съществува отдавна, но преди ковид кризата не е имала време да се заеме с него. Направили са нещо доста различно като аранжименти, нейни близки споделят, че е интересно и доста различно. Вече е пуснала и пилотното парче „Месо“. Освен нея са направили и акустични версии на „Моите ангели“, „Бъркотия“, „Купон“, „Седмото небе“, „Защо“, „Ад“, „Неам нерви“.

   Водещата пусна в ефир песента на Милена „Неам нерви“. Милена обясни, че записът е от едно турне, което са правили с група „Ера“ във Франция.

Кончината на Ваня Костова.

     Преди да продължим, хайде малко да полетим, да се помолим за Ваня Костова, която загубихме!“, продължи Беновска. Милена отговори, че ѝ е станало много тъжно от новината за кончината на Ваня Костова и обясни: „Тя е един много талантлив човек и много добър! Няма да забравя турнетата, които сме правили навремето, тя беше много грижовна, например седнем в ресторант и там подухва и тя веднага ще намери някаква жилетка, ще ме завие! Беше много грижовна!“.

   Водещата Беновска пусна в памет на Ваня Костова песента „За старата любов докрай“.

Проблемът с авторските права и кражбата на интелектуална собственост.

    Беновска каза, че току що са спрели излъчването в you tube заради авторските права и попита кой ги държи. Милена обясни: „Аз ги държа, но аз съм член на „Музикаутор“, а те са член на Световната организация за защита на правата. Беновска каза: „Знаеш ли какво открих, понеже и ние сме член, плащаме на „Музикаутор“ – когато говорим върху песните, не ни отрязват. Интересен е този въпрос, може би трябва да се занимаем. Аз също съм носител, като режисьор, на авторски и сродни права и знам какво е да ти крадат. За това се плаща!“.

    Милена каза: „Прави ми впечатление при новите български звезди, които са окупирали яко медиите, те имат по една, две песни, които имат много по-голяма ротация от другите изпълнители и в един момент, когато ги канят по участия, те нямат достатъчно репертоар и в един момент започват да крадат от нашите песни! Свалят ни по някакъв начин инструменталите, ние ги даваме на предавания, където певци искат да пеят наши песни, след това инструменталите изтичат по някакъв начин и се озовават в младите звезди, които са доста нашумели. Те си изпяват двете песни и след това, за да запълнят времето, започват да пеят нашите песни! Това е много грозно, защото нали вече си имат име, известни са, хонорарите са им доста високи. Колко му е да си съберат екип и да си направят песни. Но хит не се прави лесно, по-лесно е да го откраднеш!“.

Финансирането.

    „Как се финансирате?“, попита водещата Беновска. Милена отговори, че става трудно. Тя обясни, че по време на ковид кризата е имало проекти на Министерството на културата, но средствата не са много големи и се налага съфинансиране със собствени средства. Тя добави: „Жалко е, че трябва да изпишеш 5 пръста хартия, за да получиш такова финансиране, това е унизително за творците, обаче няма друг изход!“.

   Водещата разказа, че по време на ковид кризата, заедно с Александър Петров и Косьо Марков са направили песента „Денят“, а самата тя е успяла да намери малко помощ от приятели. Милена отговори: „Много е трудно. Ние бяхме последната дупка на кавала, хората, които бяха тотално забавени, защото когато има нужда от нас да правим музика, да ходим по площадите и да пеем и да събираме хора, сме най-търсените. Но когато трябваше да има помощ, подкрепа за културата, тогава сме последна дупка на кавала. Изхвърлиха ни от кораба да се давим поотделно!“. Водещата отбеляза, че трябва да се поддържаме взаимно.

Мнението ѝ за политиката в момента.

    „Истината може ли да има нова версия?“, попита Беновска. Милена отговори: „Истината си е истина, каквото и да правиш, тя си е истина. Въпросът е дали хората имат вътрешна сила да я казват, защото много често я преглъщат.

   „Ти каза, че защо сте я подарили на СДС през 90-те години, сега би ли подари песен на някоя партия?“, попита Беновска. Милена отговори: „Не! Сега бих подарила песен на човек, на когото вярвам, но не и на партия. На никого не вярвам вече, през последните години се видя, че партиите не са тези, които трябва да защитават народа и държавата, партиите са отбор от играчи, които играят само за себе си! Това се доказа! Политиката вече е бизнес, политиците са бизнесмени, които се окопават все повече и повече“.

  Водещата предложи на Милена да направят песен по „Моята молитва“ на Беновска. Тя отговори, че първо трябва да види дали ще го почувства.

Песента „Денят“. Необходимостта от повече песни с послания.

    Водещата пусна песента „Денят“ в чест на Косьо Марков и обясни, че са го направили по време на ковид кризата. Милена отвърна, че песента е много хубава. Беновска продължи: „Тук сега се появи едно предложение – да направим един клип на „Истина“!“. Милена отговори: „Живот и здраве, като стане – с удоволствие!“.

    Беновска каза, че трябва да се отправят повече такива послания. Милена продължи, че в разговори с нейни приятели те ѝ споделят, че наистина трябва да има повече песни с послания, нещо, което да ти „бръкне“ в душата, да те накара да се заслушаш, да настръхнеш, да се засмееш, да се разплачеш. Защото другите продукции са просто звук в пространството, минават от едното ухо в другото и заминават. Водещата разказа: „На мен ми хрумна една сутрин да направим песен, звъннах на Сашо, издумах думите, които са ми в главата, той ги записа, седна и до вечерта текстът стана брилянтен. Косьо просвирваше вече, започнахме кореспонденция онлайн и се оказа, че може и така!“. Милена каза, че нещата трябва да се правят от душа, а за съжаление музиката в наши дни често се прави като бизнес, като проект, който обаче няма душа и това си личи.

Посланието ѝ към зрителите и слушателите.

    Милена каза: „На хората ще кажа да не са лицемерни, да си отворят душите. Когато човек е отворен, положително настроен, той усеща в света около себе си положителните неща. Те му се лепят и той става по-щастлив и по-щастлив. Когато си навъсен, злобен, завистлив ти се затваряш в себе си, ставаш като скрита бомба. Хора, усмихвайте се, отворете си чакрите, помагайте си и ще видите, че ще ви е по-леко на душата и ще живеете щастливо!“.

Подаръците.

    Водещата подари на Милена здрава, българска, червена ябълка с думите: „Това не е нито ябълката на изкушението, нито ябълката на мащехата на Снежанка, това е нашият подарък към хората, за които вярваме, че трябва да правят живота на другите по-красив и по-смислен!“.

   Беновска подари на Милена и книгата с разговора ѝ с Доган и обясни, че той все още е валиден. Тя продължи: „Сигурна съм, че ще го прочетеш, защото освен човек на изкуството, ти си и човек на ума и не оставаш далече от обществените процеси! Какво да ти пожелая?“.  Милена отговори: „Пожелай ми да съм здрава и да продължавам да имам идеи за музика, това е най-важното!“. Беновска добави: „И ти пожелавам – прави живота на хората по-красив и смислен!“, с което завърши разговора си с Милена Славова в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 8-ми май 2021 г. 

Pin It on Pinterest