„МиГ“ и „Сухой“ ще разработят съвместно изтребител от шесто поколение

Компаниите „МиГ“ и „Сухой“ ще разработят заедно боен авиационен комплекс от шесто поколение, каза в интервю за РИА “Новости” генералният директор на „МиГ“ и „Сухой“ Иля Тарасенко.

„Нашите конкуренти са американски и европейски производители на самолети. И за да поддържам силното лидерство в бранша, трябва да затвърдим най-добрите компетенции, които съществуват днес в компаниите „МиГ“ и „Сухой“, и да създадем нови самолети от шесто поколение. Обединявайки потенциала в рамките на общи задачи и общи цели – това е огромна възможност да се направи голям пробив. Чуждите компании вече нямат такива възможности“, каза Тарасенко, цитиран от РИА „Новости“.

В отговор на въпроса дали самолетите от шесто поколение ще бъдат съвместна разработка на „МиГ“ и „Сухой“, събеседникът на агенцията отговори утвърдително. „Да, това ще бъде разработка на дивизиона на военна авиация ОАК“, обясни той.

В момента в Русия започва серийно производство на изтребители от пето поколение Су-57. Първият самолет трябва да постъпи на въоръжение в руските Въздушно-космически сили (ВКС) тази година.

Иля Тарасенко е назначен на поста изпълнителен директор на „Сухой“ през февруари тази година с решение на съвета на директорите. Така той комбинира три позиции – в допълнение към „Сухой“, Тарасенко ръководи корпорацията „МиГ“, а също така отговаря за маркетинга и военно-техническото сътрудничество в Обединената авиостроителна корпорация (ОАК).

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest