Общество

Мерсия Макдермот

  • „На българския народ, който ми даде повече, отколкото аз мога да му се отблагодаря.“

Това написа като епиграф върху първото издание на книгата за Васил Левски „Апостолът на свободата“ английската писателка и историчка Мерсия Макдермот. На 31 март тя си отиде от този свят.

Проф.д.н. Мерсия Макдермот, чуждестранен член-кореспондент на БАН, „доктор хонорис кауза“ на СУ „Климент Охридски“.

Книгата „Апостолът на свободата“, издадена през 1967 г. на английски език от голямото лондонско издателство „Джордж Алън енд Ънуин“, има подзаглавие „Портрет на Васил Левски върху фона на България от ХIХ век.“ Тя съдържа епиграфи от пословици и народни песни за всяка отделна глава. Разпространена е в много страни и е една от най-авторитетните книги, която представя България като цяло пред чуждия свят.

През 2015г по случай националния празник на България в Европейския парламент се организира тържество, на което е представена програмата „Европейски измерения на делото на Васил Левски“, а авторката на книгата произнася вълнуващо слово на английски език.

Това, което отличаваше тази прекрасна историчка и писателка от много нейни колеги беше умението й да пише документална проза с творческо вдъхновение. Това ни напомня казаното от акад. Дмитрий Лихачов: „Превърне ли се историята в строга наука – и хората престават да я четат.“ Може би точно затова нейните книги за Левски и за Гоце Делчев така успешно се вписват в поредицата от най-добри исторически биографии.

Животът й сякаш завинаги е белязан от преклонението пред делото на Апостола. Впечатляващо е това, което казва като поклон към своя любим герой: „Гробът на Левски и до днес не е открит. Но всъщност един гроб изглежда съвсем ненужен за човек, останал толкова жив в паметта на народа си и толкова дълбоко обичан.“

Паметта й заслужава поклон от всички българи. Една англичанка, която не престана да бъде българка по дух през целия си живот.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest