Общество

Международно триенале на сценичния плакат – София гостува на НДК

На 1 ноември от  18.00 часа е официалното му откриване и обявяване на наградените автори

Юбилейното десето издание на Международното триенале на сценичния плакат ще бъде проведено от 1 до 21 ноември 2022 г. в Мраморно фоайе и Полуетаж – запад на Националния дворец на културата с вход свободен. На 1 ноември от 18:00 часа в НДК ще се състои официалното откриване на изложбата, както и обявяване на наградите.

След прегледа на над 3000 предложения, селекционното жури в състав: Божидар Йонов, Албена Спасова, Георги Лозанов, Иван Кашлаков, Камен Балкански, Мила Лозанова и  Парашкев Фереджанов, подбра около 350 плаката за колекцията на тазгодишното Международно триенале на сценичния плакат – София 2022.

Десетото издание се отличава от всички предходни, не само защото юбилеят предразполага към ретроспекции и прогнози, а и защото последните три години подложиха на изпитание гражданската и творческа чувствителност на плакатиста, а мотото на десетото триенале Силата на плаката, явно откликва на тези нагласи. Пандемията и войната в Украйна оставят отпечатък върху представените произведения, разширяват обхвата на форума и потвърждават възгледа, че светът е сцена, а плакатът – нейно огледало.

За поредна година домакин на юбилейното Триенале е Националният дворец на културата, а съпътстващите изложби са планирани за Националната галерия – Квадрат 500 и залата на СБХ „Райко Алексиев“.

Акцент са художествените намеси в градската среда (площад „Славейков”, оградите на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет, НХА, на Националното музикално училище и на 95 СОУ; фасадата на Националната музикална академия и др.), защото връщат плаката на естественото му място – улицата, която е и най-влиятелната галерия за това изкуство.

Всички тези външни изложби целят да подготвят публиката за предстоящото Триенале, защото през целия ноември столичната културна сцена ще е наситена с редица изложбени и образователни събития, съставящи богата програма на тазгодишното издание.

Сред по-важните от тях са:

  • 10-то триенале, основна колекция + специално участие, НДК, 1 – 21 ноември;
  • Изложба на международното и селекционно жури на 10-тото Триенале, галерия на СБХ „Райко Алексиев“, 29 октомври – 12 ноември;
  • Право в десетката, избрани плакати и дарения от колекцията на Международното триенале на сценичния плакат. Изложбата включва плакати, знакови не само за историята на Триеналето, но и за развитието на световното плакатно изкуство през последните 3 десетилетия, Национална галерия/Квадрат 500, 1 – 30 ноември;
  • Памет и плакати, In memoriam – плакати на големите български плакатисти Александър Сертев, Асен Старейшински, Божидар Икономов, Димитър Тасев, Камен Попов, Николай Ковачев, Огнян Фунев и Стефан Десподов, подредени в новооткритата столична галерия 88.
  • Публични лекции на членовете на международното жури: Щефан Бунди, Бата Кнежевич и Ришард Кайзер, 31 октомври, 11 часа, НХА;

Организаторите подготвят още редица прояви, издания, демонстрации и срещи с международното жури.

Създадено през 1994 година от Божидар Икономов (1943-2016), Божидар Йонов и Албена Спасова, днес Триеналето е сред авторитетните международни платформи за плакат и единственото изложение, фокусирано върху културната сцена.

10-тото триенале се провежда със съдействието на:

Национален фонд „Култура”, Столична програма „Култура“, Министерството на Културата, НДК, Полския институт в България, Държавния културен институт, Националната галерия, СБХ, НХА, Община Димитровград и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest