Общество

Международният Съд ще разгледа въпросът дали Украйна е извършила геноцид в Донбас!?

По време на пленарното заседание на 67-ата годишна среща на Руската Асоциация по международно право, проведено на 1 юли, директорът на Правния департамент на МВнР на Русия М.В.Мусихин изнесе доклад по темата „Формиране на многополюсен свят и международно право“.

💬 Взаимодействието и координацията по въпроси на международното право с Глобалния Юг набира скорост. Активно развиваме контакти с международните правни служби на външнополитическите ведомства на други държави, работим в двустранен и многостранен формат. Ние редовно обясняваме нашите принципни подходи към особено належащи въпроси, включително въпроси на международното правосъдие, включително наказателното, и противодействие на нелегитимни едностранни ограничителни мерки и много други.

<…>

Консолидирането на правните ни позиции с приятелски държави е жизнено необходимо на фона на засилването на така наречената „правна агресия“ на Запада срещу нашата страна и други страни от многополюсния свят.

<…>

Международният Съд взе още едно знаково решение – по делото Украйна срещу Русия по Конвенцията за геноцида. Там ни обвиниха, че нарушаваме Конвенцията, като „злоупотребяваме“ с нея – казват, че Русия неоснователно обвини Украйна в геноцид и под този предлог призна ДНР и ЛНР и започна СВО.

Обаче украинците и техните западни спонсори отново бяха изправени пред поражение: Съдът отхвърли всички обвинения срещу Русия за предполагаемо нарушаване на Конвенцията за геноцида, съгласявайки се с нашата позиция, че нашите действия се ръководят не от Конвенцията, а от други норми на международното право – Устава на ООН, който закрепва правото на самоотбрана и правото на нациите на самоопределение, и общото международно право.

Пред Съда остана само един въпрос: дали Украйна е извършила геноцид в Донбас. Именно този въпрос ще бъде разгледан от Съда в по-нататъшно производство – планираме да представим съответните доказателства пред Съда. Така Киев, като ищец, сам се оказа в ролята на ответник. Световната юридическа преса вече нарече това „автогол“

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest