Общество

Международен флейтов конкурс „Моиз“ 2023

В присъствието на Посланичката на Италия в София Н. Пр. Джузепина Дзара, в галерия „УниАрт“ на НБУ приключи първото издание на Международния флейтов конкурс „Моиз“, организиран от Посолството на Италия в България и Нов български университет (НБУ), в сътрудничество с Конфиндустрия България и Италианската търговска камара в България.

Този конкурс, създаден от проф. д-р по флейта в НБУ Луиза Село и посветен на представителните фигури на световното флейтово изкуство – Марсел и Луи Моиз, има за цел да разшири и доразвие сътрудничеството и приятелството между италианските и българските институции, като популяризира на международно ниво интерпретатори от ново поколение.

Конкурсът, чийто почетен председател тази година беше световноизвестният флейтист Джеймс Голуей, беше открит на 29 юни в Музея „Борис Христов“ в София с концерт на майсторите, част от престижния фестивал „Софийски музикални седмици“, по време на който се изявиха всички членове на международното жури в състав Робърт Айткен, ученик на Моиз и председател на журито, Андрас Адорян, Сузан Хопнер, Луиза Село и Карло Янс, световноизвестни концертиращи виртуози и педагози.

Във финалната вечер на 2 юли журито присъди 11 награди, разпределени между отделните категории: A (12 – 16 години), B (17 – 22 години) и C (23 – 30 години). Кандидатите бяха от България, Италия, Канада, Венецуела, Унгария, Латвия, Германия, Косово, Русия, Швейцария, Англия, Полша, Словения и Австрия.

На връчването на наградите и концерта на победителите присъстваха още ръководителят на департамент „Музика“ проф. д-р Милена Шушулова, председателят на Конфиндустрия България Роберто Санторели, председателят на Италианската търговска камара в България Алесандро Джерето, Серена Клем за наградата „Клем“ и представители на флейти Миядзава Европа.

Церемонията по награждаването и заключителният концерт са достъпни на страницата“MOYSE International  Flute Competition” във Фейсбук https://fb.watch/k-bJ2fvwsk/?mibextid=Nif5oz

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest