Общество

Медицински и фитнес уреди, създадени в СССР и Русия

В СССР много хора водят здравословен начин на живот, а подходът им към медицината е особен. Има няколко изобретения от това време и повече от тях се използват активно и досега.

Апликаторът „Кузнецов“

Антон Паршиков/youtube

В Русия има добро отношение към рефлексотерапията или „иглите“. Те се предписват в обикновени поликлиники като част от физиотерапия при болки в гърба и врата. Има обаче и домашен аналог на такова лечение. В края на 1980-те – средата на 1990-те вечер всички лежат върху знаменития апликатор „Кузнецов“, а сега той е популярен сред спортистите, йогите и дори звездите. 

Самият Иван Кузнецов е обикновен учител по музика от Челябинск. Той създава апликатора през 1980-те, след като изучава китайската акупунктура – първите екземпляри той прави от истински игли за шиене. Ентусиастът иска да патентова изобретението, но в министерството на здравеопазването го вземат за луд. Тогава той се заема самостоятелно да лекува хора и издава вестник за успехите си, един от които е, че уж е излекувал жена от рак. След поредния опит за съдействие от здравното министерство апликаторът е приет и започва серийното му производство. 

Съдбата на самия изобретател обаче е твърде трагична. Според различни източници през 1990-те бандити се опитват да купят патента на апликатора и вземат за заложник съпругата на Кузнецов. След като получават отказ да им го даде, те я убиват. Самият Кузнецов загива докато изпробва ново изобретение – вакуумен скафандър.

Апаратът на Илизаров

Кадър от филма

Кадър от филма „Форест Гъмп“Роберт Земекис/Wendy Finerman Productions, 1994

Нали помниш ли, че малкият Форест Гъмп ходеше със специални ортопедични обувки? Е, съветският апарат на Илизаров изглежда именно така. Той има две важни функции – да разтяга кости и тъкани и така да удължава крайниците, но и нещо още по-важно – да сраства костите при счупвания. Този уред се прикрепя направо на костите и създава определена компресия и така костната тъкан се развива много по-бързо и дори сложни счупвания се лекуват за по-кратки срокове, отколкото чрез гипсиране, което между другото не помага при раздробяване на костите.  

Устройството е създадено през 1947 г. от съветския хирург от Курган Гавриил Илизаров. Чрез своя метод той активно лекува инвалиди от Втората световна война. За изобретението си той получава много награди и неофициалната титла „Микеланджело на ортопедията“.

Въз основа на метода на Илизаров други съветски специалисти създават няколко апарата за крака, китки и лицеви кости. Апаратът на Илизаров активно се използва и в съвременна руска медицина. 

Рефлекторът на Минин

Медтехника Для Дома/youtube

Популярното название на този апарат е просто „синята лампа“. Хората, които са израснали в СССР през 1990-те, непременно я помнят. Синята лампа присъства във всеки дом и с нея са лекували почти всички болести: синузит, отити, наранявания и артрити. Необходимо е само този магически апарат да се доближи до болното място и то да се затопли от инфрачервеното лъчение. Заради синия си цвят лампата не се загрява и е безопасна при докосване. Приема се, че тя има редица полезни свойства – да сваля кръвното налягане и дори да успокоява нервната система.  

Предполага се, че е създадена още в края на XIX в. от военния лекар Минин, защото именно той пръв описва болкоуспокояващото въздействие на синята светлина и започва да се използва в стоматологията вместо анестезия. 

В наше време вълшебната лампа има все по-рядко приложение пък и учените отказват да вярват в полезните свойства на синия цвят. Тя обаче продължава да се произвежда и то в оригиналния съветски дизайн.

Ултразвуковият апарат „Ретон“

FLASHBACK co/youtube

С този малък апарат предлагат да се лекуват огромен списък от болести – от артрит до псориазис. Чрез ултразвук той оказва въздействие на меките тъкани. Освен това се смята, че ако с негова помощ се нанася мехлем, то микровълните му позволяват мехлемът да проникне по-дълбоко под кожата. Излъчването му е изключително слабо, а въздействието му е точково. 

Интересен факт, е че историята на „Ретон“ започва с изобретяването на… пералнята, но не на обикновената, а на ултразвуковата. През 1998 г. доцентът от Томския университет по системи на управление и радиоелектроника Валерий Зятиков патентова собствен метод на пране – бельото просто трябва да се постави в съд, да се залее с вода и в него да се постави ултразвуковото апаратче. Едва след успеха на тази машинка е разработено и терапевтичното устройство.

Компанията производител продължава да се развива и досега, а преди няколко години пусна дори ъпгрейд на устройството, като прибави и функции за магнитотерапия и инфрачервено лъчение, така се че получи три в едно.

Диск на здравето „Грация“

Интернет-магазин „БудОпт“™/youtube

Категорично не се знае кой е измислил този гениален по простота тренажор, но той наистина присъства във всяко съветско семейство. Във форумите хората, израснали в СССР, се шегуват, че само при вида на този диск главата им вече се замайва. Възрастните изпълняват на него упражнения, а децата най-често сядат на него и се въртят шеметно.

Устройството на диска е следното: две метални пластини са разположени една върху друга. Долната е фиксирана на пода,  а горната се върти около неподвижна ос. Съветският човек, който не познава фитнеса, може да изпълнява на диска маса упражнения и най-вече усуквания, които се правят по-изящна талия, а влияят благотворно и на осанката. В инструкциите към  диска се е предлагал цял комплекс от упражнения. Освен това дискът развива добре вестибуларния апарат, а в СССР всички са мечтаели да станат летци и космонавти, така че са тренирали активно. 

Днес дискът отново набира популярност. Произвеждат се и съвременни аналози, включително от пластмаса, но на мнозина им харесва да тренират именно с „истинските“ съветски метални дискове. Ретро тренажори активно се продават на сайтовете за обяви, а особено ценни са дисковете от лимитираната колекция, пуснати за Летните олимпийски игри през 1980 година.

„Алмаг“

Марта Луканина/youtube

Това устройство за магнитна физиотерапия е разработено в завода за медицинска техника „Еламед“ в град Рязан в началото 2000-те години. То може да се определи като луксозен апарат в сравнение с всички по-горе изброени, защото е най-скъп. 

Магнитното поле на това устройство, както посочва производителят, помага да се лекуват ставите, артрити, хернии, подагри, сколиоза и дори счупвания. С него човек може да се освободи от отоците, а освен това той действа и болкоуспокояващо. 

То изглежда като пояс с магнитни дискове-индуктори, съединени с лента. Понякога лекарите препоръчват да се използва като физиотерапия, съпътстваща основното лечение. И все пак много руснаци се съмняват, че си струва да се харчат такива пари. Във форумите активно се обсъжда кой е по-добрият вариант – „Алмаг“ или „Ретон“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest