Общество

Мария Захарова: Украйна се готви да използва „мръсна“ бомба

Коментар на официалния представител на МВнР на Русия Мария Захарова във връзка с появяващата се информация относно планове на Киев да направи провокация с използване на «мръсна» бомба:

⚠️ Най-сериозна загриженост предизвиква постъпващата от достоверни източници обезпокоителна информация за това, че киевският режим подготвя провокация с използване на експлозивно устройство, съдържащо радиоактивни вещества – т.н. „мръсна бомба“.

🔹 Целта на тази чудовищна провокация е очевидна – да се обвини Русия в прилагане на оръжие за масово унищожение. Властите на Украйна и техните куратори на Запад разчитат, че това ще предизвика мощна антируска кампания, ще подкопае доверие на партньорите към Москва, ще доведе до изолация на страната ни на международна арена.

🔹 По нашите данни украинската страна вече е започнала реализация на набелязания план. В частност, пред Източния планинскодобивен комбинат в гр. Жълти води и Института за ядрени изследвания в Киев е поставена задача да изготвят такава бомба. Не изключваме и съдействие в решаването на тази задача от страна на някои западни държави, които, според постъпващите сведения, водят преговори с Украйна за доставка на компоненти за „мръсна бомба“.

🔹 Според наличната у Русия информация, киевският режим планира да осъществи взривяване на такъв боен припас, маскирайки го под случайно експлодиране на руския ядрен боен припас с малка мощност, в който като заряд се използва високо обогатен уран.

🔹 В този контекст бихме искали да припомним безотговорните изказвания на В.Зеленски от февруари т.г. на Мюнхенската конференция по сигурността за претенциите на Киев да притежава ядрено оръжие, което би създало реални заплахи за Русия и международната сигурност. Като цяло дума ставаше за възможността за преразглеждане на неядрения статут на Украйна, което би означавало опит да се придобие ядрено оръжие в нарушение на Договора за неразпространение на ядрено оръжие. С оглед на неотдавнашните изказвания на Киев за необходимостта от „превантивни ядрени удари“ на страните от НАТО срещу Русия това е стриктно недопустимо и абсолютно неприемливо. Нещо повече, по-рано в украинския интернет вече бяха разпространявани призиви да се взриви „мръсна бомба“ в Москва. Дори се демонстрираше инструкция за сглобяването й.

🔹 По всички признаци украинската страна се опитва да се пресъздаде сценарий, аналогичен на провокацията в Буча, където ни опитваха да обвинят безоснователно в жертвите сред мирно население. Въпреки нееднократните ни обръщения, включително и към Генералния секретар на ООН, с молба да ни предоставят данни за жертвите и сведения за обстоятелствата на гибелта им, досега не сме получили никакъв отговор.

🔹 Изискваме от киевските власти и контролиращите ги западни спонсори да спрат да предприемат действия, които водят света към ядрена катастрофа и заплашват животи на невинни мирни жители. Безразсъдно е да се игнорират руските предупреждения по този повод. Опасно е да се доведе ситуацията до ескалиране. Западът не трябва да измерва широчината на „червената линия“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest