Общество

Мари Робес и романът „Море от мечти“

Автор съм на български роман със заглавие „Море от мечти“, който е по книжарниците от края на април. Написах го, защото на пазара лисват романи с красиви български локации и защото вярвам в смисъла на книгата.

Ще я разпространя безплатно в български библиотеки и общности в чужбина. Надявам се „Море от мечти“ да вдъхнови българи в чужбина да се върнат обратно. Както и хора от България да не заминават навън. Като късче към „зърно за посева“, за което говори Шекспир в Сонет 14.

Лека и многопластова, забавна и смислена, книгата ухае на лято и се чете на един дъх. Отвежда ни на любими български локации, оваляни в дъха на рози и песента на щурчета, и сменя пред нас като на калейдоскоп Несебър, Созопол, Велека, селца в Струмската долина. Озоваваме се на цветните тераси на Ботаническата градина в Балчик. Политаме с балон над залива на Албена. Улавяме дъха на Родопите. Разхождаме се по калдъръмените улички на Стария Пловдив. От страниците ни трогва българска песен, която напомня за Балкана и морето, за полет на чучулига и долина от рози. Гледаме звездите в мастилено небе над крепостта Калиакра. И на този фон се разказва историята. Виждаме България през погледа на двама чужденци. И през очите на възрастния български таксиметров шофьор Камен – някогашен учител, който не се отказва от мечтата си, въпреки натиска на битието.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest