Мая Вапцарова: Поезията на Вапцаров е космическа

Стиховете му са ни нужни, защото те не ни оставят да тлеем, казва племенницата на поета

Поезията на Вапцаров е космическа, стиховете му са ни нужни и днес, защото те не ни оставят да тлеем. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ режисьорът Мая Вапцарова – племенница на поета по повод 110 години от рождението му, които се навършиха на 7 декември. С простички фрази Вапцаров се опитва да създаде чувството у човека да вярва в онова, което създава и твори, обясни тя.

Мая Вапцарова разказа, че малко известно за поета е, че той е бил летец. Родът му също е много интересен, добави тя. „Девет поколения от този род са дали дан за свободата на България, като последният е Вапцаров. Но девет поколения също са били и високостоящи дипломати, дори са били до Екатерина II“, отбеляза потомката на твореца.

В творчеството си Никола Вапцаров събира три интересни компонента, уточни тя. „Първо това е влакът, с който си прокарва път – може би до морето, а може би въобще до хората, за да стигне по-близо до тях. След влака, Вапцаров отива на морето. То естествено е оприличено на обществото, живеещо в България. Там той се учудва на вълните, съдържащи в себе си милиони капки и в същото време съдбата им е еднаква – откриването на новия бряг и разбиването в него. Третото, което поетът успява да съчетае е въздуха и самолетите. Той усеща какво значи пробив на облаците, знае какво означава да стигнеш височината, към която се стремиш“, разказа Мая Вапцарова.

Тя каза още, че е много страшно да бъдеш потомък на великия космополит Никола Вапцаров. „Колкото по-нагоре върви той, толкова повече злобни фигури се появяват и искат да го смъкнат надолу“, уточни режисьорът.

Според Мая Вапцарова българинът е задължен да пази културата си, защото тя е най-древната в Европа, съчетаваща мистика, древност и реалност

„Освен да я опазим, трябва и да я предадем на поколенията след нас“, добави тя. По думите й младите могат да намерят пътя си чрез поезията и да достигнат до вярата, че „животът ще бъде по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден“.


Pin It on Pinterest