Мая Вапцарова: Никола Вапцаров е бил човек, на който нищо не му е било чуждо

Според нея сега доста малко се говори за поета и за поезията му

Никола Вапцаров е бил човек, на който нищо не му е било чуждо. Това каза Мая Вапцарова, режисьор и племенница на Никола Вапцаров, по повод 79 години от разстрела на поета пред радио „Фокус“.

Според нея по-велико дело е да се чества винаги рождението на един поет и това, което е оставил. Вапцаров не е оставил само стихосбирката „Моторни песни“. Той оставя две пиеси, които са изключително интересни, и които неговата племенница Мая Вапцарова се опитва да реализира.

„Защото това е едно друго познание, една друга страна на Вапцаров. Освен това той има изключително интересни есета и за театъра. Той е искал да става и кинорежисьор и стихотворението „Кино“ действително изразява това нещо. Така че той е доста многостранен, въпреки че малко е оставил“, каза още тя.

„Никола Вапцаров има онази страст на младия човек, с която той тръгва към живота“, категорична бе неговата пламенница, защото той е писал стиховете си в една доста ранна възраст. Според нея, той никога не би могъл да стане несимпатичен на младите поколения, въпреки че сега доста малко се говори за Вапцаров и за неговата поезия.

На въпрос дали можем да направим паралел между творчеството на Никола Вапцаров и светът, в който живеем днес племенницата на поета отговори: „Като че ли ние започнахме една нова революция. Това, което Вапцаров тогава, в онези променливи времена, започва да говори, е: „А иска ми се и на мен, тъй както децата разлистват своите книжки, просто да поживея, за да видя този нов свят, който ще настъпи“. Борбата в момента е също доста динамична, но много от хората като че ли участват в тази борба без да знаят за какво, без да знаят името на борбата“.

Според нея е нужно в медиите по-често да прозвучава гласът на младежите. Тя уточни, че най-любимото й стихотворение е „Епоха“, защото граничи точно с днешното време.

Pin It on Pinterest