Мая Манолова: Все още не съм решила дали ще се кандидатирам за кмет на София

Интервю на Илиана Беновска с омбудсмана Мая Манолова

Илиана Беновска: Г-жо Манолова, като омбудсман Вие се намирате тук пред дома на човека-парламент и предишен омбудсман Гиньо Ганев, защо сте тук, какво искате да кажете на хората?

Мая Манолова: За мен е чест и привилегия да ръководя институцията, която беше създадена от човек като Гиньо Ганев. Той зададе изключително висок правозащитен стандарт. Той беше убеден демократ, радетел за човешки прави, човекът-парламент, но и истинска, жива, действаща школа по парламентаризъм, така че моето уважение към него и в битието ми на парламентарист и сега като омбудсман. Всъщност моите колеги, с които надграждаме основите, които той създаде със своя авторитет, със своята богата култура, със своите знания, със своята почтеност, те са част от неговия екип, екипът, който той създаде през 2005 г., така че той е с нас. Всъщност брилянтна е паметната плоча. Има нужда от място, където да отдаваме почит на Гиньо Ганев. Но той остана в историята и със сигурност той е в институцията на омбудсмана, той е сред нас. Даже ние продължаваме да използваме неговите анализи, документите, флайерите, диплянките, които той е подготвил за популяризирането на един или други права. Всъщност това, което той е направил, ние продължаваме да го използваме. Наистина е вдъхновяващо, още повече, че той даде пример и за него друго, за това как едно верую, което той изповядваше и повтаряше – разум, реализъм, разбирателство – може да се отстоява и в най-трудни ситуации, от което не се отстъпва. Постоянно, неотменно, мъчително да се постигне съгласие, но не просто компромис, съгласие в името на България. Висок стандарт на патриотизъм.

Илиана Беновска: Кметът Фандъкова открои работата си с Гиньо Ганев наистина като вдъхновяваща, докато за Вас се изказа доста по-сдържано, каза, че имате работни отношения. Това на какво се дължи – на предстоящата кампания за местни избори, на евентуалното ви противопоставяне двете като кандидат за кмет на София ли?

Мая Манолова: Очаквам да ме оцени впоследствие.

Илиана Беновска: Кога?

Мая Манолова: Защото тя естествено като кмет държи на резултатите от нейната работа, но аз и моят екип не по-малко се борим за решаването на всеки казус, на всеки гражданин, на всеки проблем на големи групи хора. Това, което ние надградихме в институцията, освен да се поставят проблемите, освен разбира се да се критикува администрацията, различните институции, които пренебрегват гражданите, но да се постигат резултати, да има решения. Хората да гледат на нас не просто като на институция при която можеш да се оплачеш, а на институция, която ще ти реши проблема, която стои зад теб докрай. Всъщност това е много близко и до кметската работа – стоиш зад човека, слушаш го и решаваш неговия проблем.

Илиана Беновска: Отминавате ли деликатно кметския въпрос, ще се състезавате ли с Фандъкова и с други, като Волен Сидеров, Веселин Марешки?

Мая Манолова: Към днешна дата пред мен този проблем не стои. Аз съм омбудсманът на България, който има своите каузи, доработваме закона за частния фалит, подготвям конституционни жалби. Имах изключително вдъхновяваща среща тази сутрин с млади хора представители на ай ти сектора, които имат своето настояване да се обърна към проблемите на младите, на предприемачите, на активните, знаещите и можещите в София, така че наистина съм вдъхновена от това, което правя.

Илиана Беновска: Само един последен въпрос, все избягвате, кани ли Ви някой за изборите – Слави Трифонов, Калоян Паргов?

Мая Манолова: Когато някой ме покани или когато аз взема решение, повярвайте ми ще Ви информирам. Аз съм открит и прям човек, когато има какво да Ви кажа, ще Ви кажа. В момента съм отдадена на моите каузи, на моята работа и това ми харесва. Факт е обаче, нека да го кажа, за да бъда докрай точна, че една голяма част от темите, които съм започнала, буксуват, биват пренебрегвани, натикани в ъгъла, не се занимават с тях.

Илиана Беновска: Кой? Кого обвинявате? Борисов ли?

Мая Манолова: Не, аз говоря за депутатите в парламента. Законът за свръхправомощията на банките отлежава вече 6 месеца в парламента. Изборният кодекс с най-демократичните му завоевания едно след друго бива окастрян.

Илиана Беновска: Каня Ви другата неделя да ми гостувате и да изложите тези проблеми!

Мая Манолова: Визирам след него електронното гласуване. Завоевания се унищожават, демократични завоевания, които са важни за българските граждани.

Илиана Беновска: Приемате ли поканата ми за ефир?

Pin It on Pinterest