Манти: огромни и вкусни пелмени с месо и картофи

Едно от най-любимите руски ястия са пелмените.

Днес ще се опитаме да сготвим сочни и огромни пелмени с необикновена форма – наричат се „манты“ или „манти“.

Манти или манты е традиционно ястие за народите в Централна Азия, Турция, Корея и Китай. Те се състоят основно от фино смляно месо, обвито с тънко тесто, но всяка държава си има свой собствен характерен начин на приготвяне. Една от най-популярните рецепти в Русия води корените си от Татарстан и е със следната плънка: агнешко или телешко, картофи и лук.Юлия Мулино

Думата „манти“, която се използва на руски, всъщност е заемка от тюркската езикова група, но произлиза от китайската „мантоу“, което означава „пълнена глава“.

Вкусът на манти зависи от месото, което използвате. За да станат сочни, трябва да използвате агнешко, без да премахвате тлъстините. Телешкото обаче трябва да е крехко. За да постигнете това, си има трик. Най-бързо е да смелите месото, но автентичната версия е да го накълцате на малки кубчета на ръка.

За да съм сигурна, че всичко ще се сготви добре, предпочитам да нарязвам всички съставки на парченца с големина под 5 мм. Това ще ви гарантира, че всички продукти в плънката ще се смесят равномерно.

Един интересен факт за манти, е че според етикета ястието се яде с ръце. Не само защото трябва сокът да остане вътре, но и защото така е по-вкусно.

По традиция манти не се сервира със сос. Аз обаче обичам да ги ям с високомаслено кисело мляко.

Друга особеност на манти е начинът  на приготвяне, който изисква специален съд за готвене на пара. Но не се тревожете, ако нямате такъв. Аз използвам обикновена тенджера с гевгир. Честно казано, можете да сготвите манти и с доматен сос, но така доста ще се отдалечите от оригиналната рецепта.

Ако обичате пелмени с месо и разполагате с половин свободен ден за забавления в кухнята заедно със семейството, манти е ястието за вас. Готвенето ще ви хареса, а и определено ще сте доволни от крайния резултат.

Продукти:

Юлия Мулино

 • Брашно – 500 г
 • Вода -150 г
 • Яйца – 1-2
 • Агнешко – 350 г
 • Телешко – 350 г
 • Картофи – 500 г
 • Лук – 300 г
 • Подправки – на вкус (млян черен пипер, кимион, куркума)
 • Дафинов лист
 • Зехтин
 • Масло
 • Сол – на вкус

Начин на приготвяне:

Сложете водата и яйцата в съда на кухненския робот. Започнете да бъркате с приставката за тесто, като постепенно добавяте брашно, смесено със сол. Аз използвам два вида брашно (400 г „00“ и 100 грис), което прави тестото по-твърдо, но това не е класическият вариант. Ако искате по-нежно тесто, използвайте само бяло брашно тип „00“. Бъркайте тестото, докато не стане хомогенно (около 10 минути). Оформете топка, сложете я в купа, покрийте я с чиния и я оставете настрана. През това време можете да се заемете с плънката.Юлия Мулино

Нарежете месото на малки кубчета. Колкото по-малки, толкова по-добре. Моите бяха около 5 мм.Юлия Мулино

Нарежете картофите и лука – също на малки кубчета. Колкото по-малки са те, толкова по-бързо ще се сготвят.Юлия Мулино

Добавете подправките към плънката.Юлия Мулино

Омесете плънката и я оставете да престои малко, докато се заемете с тестото.Юлия Мулино

Разделете тестото на 4 части. Докато работите с едната част, другите трябва да останат покрити.Юлия Мулино

Разточете тестото възможно най-тънко.Юлия Мулино

Нарежете го на квадрати от по 8 см.Юлия Мулино

Сложете плънка в средата на всеки квадрат.Юлия Мулино

Свържете всички краища на квадратите, като ги прищипете отгоре.Юлия Мулино

Направете това с всички квадратни късове тесто.Юлия Мулино

Поръсете дъното на готвене на пара със зехтин. За да не залепнат мантите на дъното на съда, сложих отдолу хартия за готвене. Добавете вода към съда за готвене на пара, сложете вътре мантите и затворете с капак. За повече вкус, добавих и няколко дафинови листа. Гответе около 30 минути. Гледайте в съда винаги да има вода.Юлия Мулино

Когато са готови, намажете мантите с масло.Юлия Мулино

Както казах, можете да ги сготвите с доматен сос (домати от консерва, чесън, лук, подправки, сол и зехтин). Но не казвайте на никого – това не е правилният начин да се ядат истински манти.Юлия Мулино

Със или без сос – да ви е вкусно!Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest