Маневрите при Русчук: как Кутузов хитро побеждава турската армия?

Една от решаващите битки в руско-турската война от 1806-1812 г. се провежда на 14 октомври 1811 г. и влиза в учебниците по военна стратегия.

Става дума за битката при Русчук, по време на която една успешна маневра лишава турците от половината им армия и всъщност предопределя изхода на цялата война.

През март 1811 г. Русия е под заплаха от нападение от войските на Наполеон, така че царското правителство е изключително заинтересовано от бърза победа над Османската империя, за да не води военни операции на два фронта. За командващ на Дунавската армия е назначен Михаил Кутузов. Поверените му войски наброяват 45 000 души, а по-голямата част от тях са разпръснати по границата и срещу тях излиза страховитата армия на великия везир Ахмед паша, наброяваща около 60 000 войници, предаде „Российская газета“.

Пристигайки в крепостта Русчук, Кутузов се бие с турските войски, настъпващи по укрепленията и с 15-хилядната си армия, с малко преимущество в артилерията, отблъсква атаката. Турците губят около 5000 войници, руските войски – 500.

Ахмед паша е принуден да отстъпи. Турците се окопават и разполагат лагер наблизо, очаквайки руснаците да нападнат, но сметките им излизат грешни. Кутузов не планира да се изправи челно срещу превъзхождащите го сили на противника и решава да не рискува хората си.

Вместо да напредва към турците, руската армия преминава на левия бряг на Дунава. Командването на врага разчита това като нерешителност и си прави лош извод за слабостта на руснаците – турците решават да преминат след войските на Кутузов и да нанесат решителен удар.

Към средата на септември около 36 000 турски войници са преминали към левия бряг на Дунав, втората половина остава в генералния щаб на великия везир от другата страна на реката. Планът на Кутузов се оказва прост, дръзък и гениален. На 13 октомври отрядът на генерал Марков, наброяващ 7500 души, една трета от които са кавалерия, преминава тайно обратно към десния бряг. В ранната сутрин на 14 октомври отрядът на Марков внезапно нанася удара върху нищо неподозиращата 30-хилядна армия от турци, а Кутузов атакува другата половина на османските сили от фронта на отсрещния бряг.

Резултатът от операцията е пълният разгром на лагера на турците на десния бряг. Врагът губи около 20 000 войници, останалите или бягат, или са пленени. В същото време загубите на отряда на Марков възлизат само на 9 убити и 400 ранени. Руснаците достигат и лагер с провизии. След като превзема лагера, Марков открива артилерийски огън по турски части на левия бряг на Дунав и скоро към обстрела се присъединяват 14 руски кораба.

При Русчук Османската империя губи най-елитните си войски. Благодарение на тази победа на Кутузов, месец преди нашествието на Наполеон, е сключен изгодният Букурещкия мир, Русия вече не се страхува от война на два фронта.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest