Общество

Манастир, лавра, пустиня – каква е разликата?

На пръв поглед няма разлика: всички тези думи описват монашески обители. Но има нюанси!

Манастирите имат единен устав, а всички сгради са обединени в общ комплекс. Както например в Новодевическия в Москва, в Соловецкия или Спасо-Евфимиевия в Суздал. Ставропигиалните манастири стоят отделно – те са подчинени не на местните църковни власти, а на патриарха или синода. Името им идва от гръцката дума „ставропигия“, т.е. „издигане на кръст“: и наистина патриарсите лично са издигали кръстове в такива манастири. Ставропигиалните манастири в Русия са само малко повече от тридесет. Сред тях са Даниловският и Донският манастир в столицата, Соловецкият и Валаамският – на Соловки и Валаам.

Новодевически манастир

Новодевически манастирValeriya/Getty Images

Между другото, един интересен факт: в славянските езици мъжките и женските манастири се описват с една дума, докато на английски те са обозначени като monastery и convent. 

По какво се различават лаврите от манастирите? Първо, по това, че те играят особено важна роля в историята на Русия. Второ, те са предназначени само за мъже. А също така тези най-големи манастири, благодарение на високите си и надеждни стени, са защитени от набезите на номадските войски. В Русия има само две лаври: Александро-Невската в Санкт Петербург и Троице-Сергиева в Сергиев Посад. Тя, между другото, също се смята за ставропигиален манастир.

Троице-Сергиева лавра

Троице-Сергиева лавраOlyaSolodenko/Getty Images

Уединените пустини са строени далеч от манастирите, далеч от всяка суета. И там има само един храм. С течение на времето обаче те могат да се превърнат в доста големи манастири, но думата „пустиня“ в името им се запазва. Например Кореновата пустиня в Курска област е построена на мястото, където се появила Курската коренова икона на Божията майка. Някога тук е имало един скромен параклис, а днес има пет храма.

Коренова пустиня

Коренова пустиняeyphoriaa (CC BY-SA 4.0)

автор: АННА ПОПОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest