Общество

Малко известните руски религии – от кървави жертвоприношения до екоселище в тайгата

Някои ритуали мога да изплашат или да привлекат хиляди последователи.

Други могат да предизвикат проверка на прокуратурата. Разберете към кои малко известни религии принадлежат някои хора в Русия и какво им коства това.

В средата на гората са подредени казани с жертвени гъски. По-рано крилата, главите и краката на птиците са отрязани и внимателно положени върху дървени подноси. Наблизо се приготвят „котлети“ от кръвта на жертвените животни и смес от зърнени храни. Никой не пипа съдовете, докато всички заедно не се включат в колективна молитва на всеки от петте огъня.

Последователи на традиционната марийска религия (езичество) по време на марийска молитва в свещената горичка (кюсюто) в село Нур-Сола в Сернурски район в Република Марий Ел.

Последователи на традиционната марийска религия (езичество) по време на марийска молитва в свещената горичка (кюсюто) в село Нур-Сола в Сернурски район в Република Марий Ел.Максим Боговид/Sputnik

Тази мистериозна молитва е езически ритуал, който официално се практикува в Русия. Участниците в него могат да бъдат само етнически марийци – народ, живеещ главно в Република Марий Ел, в източната част на Европейска Русия. Само преди няколко века за молене в гората марийците са наказвани и заточвани в Сибир, а местата им за поклонение се взривяват. Днес традиционната религия на марийците – Марла – се третира с повече уважение.

Въпреки това, като всички неоезичници, дори в днешна Русия марийците трябва да се борят за правото си да се молят на своите духове.

Последователите на традиционната марийска религия на молебен за благодат към небесните богове и духове с жертвоприношение на добитък и домашни птици в свещена горичка.

Последователите на традиционната марийска религия на молебен за благодат към небесните богове и духове с жертвоприношение на добитък и домашни птици в свещена горичка.Максим Боговид/Sputnik

Духове в гората

„Бяхме единствените мари в селото. Но бяхме защитени и прикрити от нашите съседи – те не казаха на никого как се молим и ние не казахме на никого, че те правят православни молитви. Баща ми беше юмотан (в превод от мари означава „приятел на Господ“, човек, който може да води семейни молитви във всяко семейство на мари) и комунист едновременно“, казва жител на село Сернур.

Марийците многократно се оказват под заплаха. Може би най-голямата заплаха – покръстването – идва в края на XVII – началото на XVIII век. Марийците не искат да станат православни дори след като са им обещани значителни привилегии, затова властите предприемат различна тактика – изгнание, побоища, по-високи данъци, които трябва да се плащат на руските православни свещеници. В отговор марийците бягат в горите и там продължават да се молят на своите богове.

За тях дървото е модел на света, то свързва подземния свят, земния свят и космоса. То е посредник между боговете, от които марийците (в зависимост от това дали живеят в полята или планините) имат от 70 до 140.

Молла на село Малая Тавра, в което живеят хора от марийската националност, води обредна молита при свещеното дърво.

Молла на село Малая Тавра, в което живеят хора от марийската националност, води обредна молита при свещеното дърво.Александър Кондратюк/Sputnik

Ето защо те се молят в своите свещени горички, които се избират от карт (марийски свещеник) по определени параметри. В днешната Република Марий Ел има над 400 от тези горички. През дългите години на съвместно съжителство, рамо до рамо с руската православна вяра, марийците са създали симбиоза на вярванията. Според официалните данни 67,3% от жителите на републиката принадлежат към Руската православна църква, 14% са езичници и 5% са мюсюлмани. Много от онези, които се определят като руски православни, също практикуват езичество. Двойната вяра улеснява нещата, когато външните обстоятелства се менят.

За първи път марийците са обвинени в „екстремизъм“ в края на 2000-те, след като мисионерският отдел на Московската патриаршия на Руската православна църква включва марийския религиозен център „Ошмарий Чимарий“ сред „новите религиозни организации в Русия от деструктивен и окултен характер“. Така Марла започва все по-често се споменава в контекста на религиозния екстремизъм.

Един от нейните първосвещеници, Виталий Танаков, е съден за издаването на книга, наречена „Жрецът говори“, която съдържа някои пренебрежителни коментари за други религии (книгата е включена в списъка на екстремистката литература на руското министерство на правосъдието). И все пак марийската езическа вяра оцелява в по-автентични форми от много други дохристиянски култове. Марий Ел понякога е описвана като „последния езически резерват в Европа“. Всъщност обаче далеч не е така.

Езическа туристическа атракция

Обред за благославяне в Якутия

Обред за благославяне в ЯкутияЕвгений Софронеев/Sputnik

Според Всеруския атлас на религиите и националностите през 2012 г. около 1,7 млн. души в Русия (или 1,2% от населението на страната) изповядват традиционната религия на своите предци, почитат богове и природни сили. Повечето от тези религии са етнически, чиято съдба до голяма степен е идентична с тази на марийската вяра.

Аар Айъй, древна религия на якутите, е официално призната в Русия едва през 2014 г., след като е забранена цели 316 години. Публичното изпълнение на ритуалите ѝ и масовите молитви в свещената долина Туймаада са забранени с указ от 1696 г. с пристигането на етнически руснаци и руската православна вяра. Така масовото преклонение пред Аар Айъй отпада и до ХХ в. то се практикува само от шепа хора. Никой не може да преброи колко са те сега.

Обред за благославяне в Якутия

Обред за благославяне в ЯкутияЕвгений Софронеев/Sputnik

„Има религия, наречена Тенгризъм, която съществува преди всички религии, тя е родоначалник на всички вярвания. С тази вяра Чингис хан завладява почти целия свят. Аар Айъй е нейното северно разклонение“, казва Давид, етнически якут, който популяризира културата и религията на Република Саха и вярва, че Аар Айъй е най-силната вяра „защото е в хармония с природата“.

Свещена планина Кисилях, където беше запален огънят на Международните спортни игри

Свещена планина Кисилях, където беше запален огънят на Международните спортни игри „Децата на Азия“Андрей Голованов/Sputnik

Якутите вярват, че светът се състои от три части: горен свят, където живеят божествата, среден свят, където живеят хората, и подземен свят, свърталище на зли духове. Това, което ги прави различни от всички останали езичници, е, че за якутите всички предмети в средния свят също притежават дух.

Всеки якут знае за кого е предназначено лакомството от гхи и бял конски косъм или защо земята трябва да се пръска с млечни продукти. Сега обаче тези красиви ритуали все по-често се практикуват не от свещеници, а от якутски артисти. Същото важи и за удмуртите – финоугри, живеещи в Среден Урал.

Още през 1960 г. 70% от село Карамас Пелга, в което е родена Анна Степановна, етническа удмуртка, са езичници. Тя си спомня как цялото село се събира на полето с ръце, протегнати към небето. Сега свещената изба-куала, която прилича на обикновена руска дървена изба, може да бъде намерена само в музея „Лудорвай“.

„Всеки удмурт в душата си е езичник“Дмитрий Ермаков

„Удмуртите са политеисти. Самите ние не знаем как да опишем онова, в което вярваме. Основата на нашата вяра е Природата, а в природата има много богове“, казва Светлана, изследовател в „Лудорвай“. Това малко селце на 1270 км източно от Москва – единственият удмуртски резерват, отдавна се е превърнало в „туристическа атракция“. Това е дестинация за медийни конференции и училищни екскурзии.

Дмитрий Ермаков

Същевременно нови религиозни движения набират все повече последователи в Русия.

Вегани в тайгата

Религиозно движение

Религиозно движение „Църква на Последния Завет“ в Красноярския крайАлександър Рюмин/TASS

През 1991 г. бившият пътен полицай Сергей Тороп от Красноярския край приема името Висарион, обявява се за месия и основава „Църква на Последния завет“. Oколо 5000 души тръгват след него южно от Красноярския край, за да си построят там екоселище „Град на Слънцето“. За целта те продават своите апартаментите и други имоти. Много от тях нямат къде да се върнат.

„Църквата на Последния завет“ е съчетание от много световни религии и практики – от индуизма и будизма до апокалиптизма и атеистичните учения на Карл Маркс. Всички нейни привърженици живеят в очакване на края на света, чиято дата Висарион постоянно отлага.

Религиозно движение

Религиозно движение „Църква на Последния Завет“ в Красноярския крайАлександър Рюмин/TASS

Те спазват строга веганска диета в сибирската тайга, отричат традиционната медицина и подкрепят полигамията. Въпреки факта, че Руската православна църква и теолозите описват този култ като разрушителна секта, „Църквата на Последния завет“ продължава да функционира безпрепятствено в Русия в продължение на почти 30 години (тя има регистрация от министерството на правосъдието на Руската федерация) и се е сдобила с последователи в Европа, Близкия изток и САЩ.

Религиозно движение

Религиозно движение „Църква на Последния Завет“ в Красноярския крайАлександър Рюмин/TASS

Досега е привлекла вниманието на правоприлагащите органи само няколко пъти. Последният е през 2019 г. и следствената проверка все още не е приключила.

Професорът и заместник-председател на експертния съвет на министерството на правосъдието Александър Дворкин посочва, че съществуването на този култ е „абсолютно невъзможна ситуация“: „В Руската федерация има територия с размерите на две трети от Белгия, която всъщност живее по собствени закони и където местните власти не се месят. Това дава основание да се подозира, че там има огромен брой нерегистрирани смъртни случаи. Дете умира от липса на медицински грижи или глад, то е погребано там – в тайгата, без никакво разследване и това е краят“.

И все пак, Разследващият съвет демонстрира много по-голям интерес към икономическите успехи на църквата на Висарион. През всичките тези години култът събира толкова много недвижими имоти, за колкото никой руски олигарх дори не може да си мечтае: всяко семейство последователи дарява своите активи на църквата, но никой никога не е преброил колко са.

Религиозно движение

Религиозно движение „Църква на Последния Завет“ в Красноярския крайАлександър Рюмин/TASS

Данъчните декларации и финансовият мониторинг нямат място там, средствата на всички „нуждаещи се“ отиват „директно в техните ръце“, без никакъв контрол от надзорните органи. Има теория, че дълго време „Църквата на Последния завет“ не е разследвана от страх от масово самоубийство на нейните последователи.

Кабализъм под прикритието на йога

Андрей Огородник

Андрей ОгородникTASS

В Русия има и религиозни движения, които се стремят да се различават възможно най-много от това, което са. Последователите на Агни Йога (известна още като „Жива етика“) вярват, че семейството на известния руски художник и философ Николай Рьорих, чрез яснослушание, получава учение отгоре, което събира в 14 книги. Базирано е на теософската концепция за безкрайната вселена, прераждането на душите, езотериката, трансхуманизма и всички видове йога. Според учението всички откровения са продиктувани на Рьорихите от „Великият учител“ между 1920 и 1940 година.

Тази доктрина, идваща от Русия, събира хиляди последователи както у дома, така и на Запад, особено в Съединените щати. Освен това, както всички други идеологии на новата ера, тя имитира социални и хуманитарни учения и практики и отрича всякаква връзка с религиозността. Това обаче не винаги сработва.

През август 2016 г. руското министерство на културата анулира сертификат за прожекция на филма „Зовът на космическата еволюция“ за популяризиране на сектантска идеология, а прокуратурата забрани на Международния център „Рьорих“ да провежда религиозни ритуали на територията на центъра в сърцето на Москва. Забраната се отнася до будисткия ритуал Сунжу Кацена (традиция на манастира Дрепунг Гоманг в Индия), за който последователите на Рьорих начисляват на участниците такса от 500 до 1000 рубли ($7-13) на човек.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest