Макаронник: опитайте тази съветска „моряшка паста“ – на тиган или на фурна
Макарони по флотски е един от символите на съветската кухня.
Днес ще приготвим малко по-неизвестната му версия – макаронник.
До края на XIX в. макарони в Русия се готвят рядко по една проста причина – пастата е сравнително скъпа заради високата цена на брашното, от което се прави. Освен това процесът на производство е дълъг. Затова по онова време пастата се смята за деликатес.
През XX в. обаче ситуацията се променя. Пастата започва да се произвежда масово и бързо става достъпна за всички слоеве на населението. Тя, обаче, няма много време да стане кой знае колко популярна заради Първата световна война и Революцията през 1917 година. Заводите започват да западат.
Търсенето на пастата отново се засилва през Втората световна война, когато тя става популярна като полуфабрикат. Тя е еднакво добра за яхнии („тушонка“), с рибени консерви и дори с грах.
Моряшката паста или макарони по флотски, която прилича на спагети „Болонезе“, става едно от любимите ястия на моряците от руския флот. След войната тази рецепта за макарони с месо се разпространява из страната заедно с мъжете, които се прибират от фронта.
В Съветската готварска книга (издание от 1952 г.) има няколко рецепти за паста с плънка, както и три вида макаронник или лапшевник („лапша“ на руски означава „спагети“).
Макаронникът на фурна с мляко и яйца е една от първите версии на това ястие в Русия. Останалите две рецепти са макаронник с извара, а последната е макаронник с месо. Днес ще сготвим макаронник с месо, който може да се сервира в гювеч или дори като празничен солен пирог.
Продукти (за 6 порции):
Олга Бровкина
- Кайма – 700 г
- Макарони – 400 г
- Домати – 500 г
- Сметана – 10-20% – 200 мл
- Холандско сирене – 150 г
- Топено сирене – 250 г
- Яйца – 3 бр.
- Масло – 30 г
- Сол – на вкус
- Черен пипер (или микс от различни видове пипер) – на вкус
- Магданоз – 1 връзка
- Лук – 1 глава
- Чесън – 3 скилидки
- Олио (малко за запържването на каймата и малко за намазване на формата)
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно.
Олга Бровкина
Смачкайте чесъна с преса и нарежете магданоза на ситно.
Олга Бровкина
Запържете каймата с нарязания на ситно лук в малко олио до готовност.
Олга Бровкина
Добавете към каймата чесъна, магданоза, солта и пипера. Смесете добре.
Олга Бровкина
Пуснете доматите във вряща вода за минута, а след това ги поставете в студена вода и веднага ги обелете.
Олга Бровкина
Нарежете всеки домат на 4-6 парчета.
Олга Бровкина
Прибавете ги към каймата
Олга Бровкина
Добавете около 50 г вода, захлупете с капака и оставете да поври, докато сместа се изпари напълно и доматите станат на пюре.
Изключете котлона, добавете 2 яйца и смесете добре с каймата. Отстранете тигана от котлона.
Олга Бровкина
Сварете макароните в подсолена вода до готовност. Добавете маслото и разбъркайте.
Олга Бровкина
Настържете твърдото сирене на ситно ренде.
Олга Бровкина
Кипнете сметаната, намалете котлона на най-ниската степен, добавете една супена лъжица от топеното сирене и го разтворете в сметаната. Направете същото с цялото топено сирене. Охладете сместа до достигане на стайна температура.
Олга Бровкина
Добавете яйцето и останалите 2 жълтъка в сместа от сирене и сметана и разбъркайте с тел.
Олга Бровкина
Намаслете дълбока форма за печене с малко олио и сложете в нея половината макарони.
Олга Бровкина
Поръсете по-голямата част от настърганото сирене върху макароните и го притиснете хубаво с ръка.
Олга Бровкина
Добавете всичката кайма и я заравнете добре с лъжица.
Олга Бровкина
Сложете останалите макарони върху каймата. Притиснете ги добре. Можете да добавите и галета отгоре, ако искате по-хрупкава коричка.
Олга Бровкина
Залейте със сместа от сиренето и сметаната.
Олга Бровкина
Поръсете отгоре с останалото сирене.
Олга Бровкина
Сложете формата за печене в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути. После изключете фурната, отворете леко вратата и оставете ястието вътре за още 20 минути.
Олга Бровкина
Вашият макаронник е готов. Да ви е сладко!
Олга Бровкина
автор: ОЛГА БРОВКИНА
източник: bg.rbth.com