Общество

Макаронник: опитайте тази съветска „моряшка паста“ – на тиган или на фурна

Макарони по флотски е един от символите на съветската кухня.

Днес ще приготвим малко по-неизвестната му версия – макаронник.

До края на XIX в. макарони в Русия се готвят рядко по една проста причина – пастата е сравнително скъпа заради високата цена на брашното, от което се прави. Освен това процесът на производство е дълъг. Затова по онова време пастата се смята за деликатес.

През XX в. обаче ситуацията се променя. Пастата започва да се произвежда масово и бързо става достъпна за всички слоеве на населението. Тя, обаче, няма много време да стане кой знае колко популярна заради Първата световна война и Революцията през 1917 година. Заводите започват да западат.

Търсенето на пастата отново се засилва през Втората световна война, когато тя става популярна като полуфабрикат. Тя е еднакво добра за яхнии („тушонка“), с рибени консерви и дори с грах.

Моряшката паста или макарони по флотски, която прилича на спагети „Болонезе“, става едно от любимите ястия на моряците от руския флот. След войната тази рецепта за макарони с месо се разпространява из страната заедно с мъжете, които се прибират от фронта.

В Съветската готварска книга (издание от 1952 г.) има няколко рецепти за паста с плънка, както и три вида макаронник или лапшевник („лапша“ на руски означава „спагети“).

Макаронникът на фурна с мляко и яйца е една от първите версии на това ястие в Русия. Останалите две рецепти са макаронник с извара, а последната е макаронник с месо. Днес ще сготвим макаронник с месо, който може да се сервира в гювеч или дори като празничен солен пирог.

Продукти (за 6 порции):

Олга Бровкина

  • Кайма – 700 г
  • Макарони – 400 г
  • Домати – 500 г
  • Сметана – 10-20% – 200 мл
  • Холандско сирене – 150 г
  • Топено сирене – 250 г
  • Яйца – 3 бр.
  • Масло – 30 г
  • Сол – на вкус
  • Черен пипер (или микс от различни видове пипер) – на вкус
  • Магданоз – 1 връзка
  • Лук – 1 глава
  • Чесън – 3 скилидки
  • Олио (малко за запържването на каймата и малко за намазване на формата)

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ситно.

Олга Бровкина

Смачкайте чесъна с преса и нарежете магданоза на ситно.

Олга Бровкина

Запържете каймата с нарязания на ситно лук в малко олио до готовност.

Олга Бровкина

Добавете към каймата чесъна, магданоза, солта и пипера. Смесете добре.

Олга Бровкина

Пуснете доматите във вряща вода за минута, а след това ги поставете в студена вода и веднага ги обелете.

Олга Бровкина

Нарежете всеки домат на 4-6 парчета.

Олга Бровкина

Прибавете ги към каймата

Олга Бровкина

Добавете около 50 г вода, захлупете с капака и оставете да поври, докато сместа се изпари напълно и доматите станат на пюре.

Изключете котлона, добавете 2 яйца и смесете добре с каймата. Отстранете тигана от котлона.

Олга Бровкина

Сварете макароните в подсолена вода до готовност. Добавете маслото и разбъркайте.

Олга Бровкина

Настържете твърдото сирене на ситно ренде.

Олга Бровкина

Кипнете сметаната, намалете котлона на най-ниската степен, добавете една супена лъжица от топеното сирене и го разтворете в сметаната. Направете същото с цялото топено сирене. Охладете сместа до достигане на стайна температура.

Олга Бровкина

Добавете яйцето и останалите 2 жълтъка в сместа от сирене и сметана и разбъркайте с тел.

Олга Бровкина

Намаслете дълбока форма за печене с малко олио и сложете в нея половината макарони.

Олга Бровкина

Поръсете по-голямата част от настърганото сирене върху макароните и го притиснете хубаво с ръка.

Олга Бровкина

Добавете всичката кайма и я заравнете добре с лъжица.

Олга Бровкина

Сложете останалите макарони върху каймата. Притиснете ги добре. Можете да добавите и галета отгоре, ако искате по-хрупкава коричка.

Олга Бровкина

Залейте със сместа от сиренето и сметаната.

Олга Бровкина

Поръсете отгоре с останалото сирене.

Олга Бровкина

Сложете формата за печене в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути. После изключете фурната, отворете леко вратата и оставете ястието вътре за още 20 минути.

Олга Бровкина

Вашият макаронник е готов. Да ви е сладко!

Олга Бровкина

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest