Мадлен Алгафари: Ако човек е идеален и безгрешен, в това битие му е изчерпан животът

Мадлен Алгафари, психотерапевт и писател, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук, заяви позиции по следните теми: 

Психотерапията, промяната и себеопознаването 

Мадлен Алгафари и Илиана Беновска се поздравиха в ефира на “Беновска пита”. Беновска попита Алгафари как ще си говорят – на ти или на Вие, а психотерапевтът отговори, че така говори с всички, тъй като в кабинета ѝ се обсъждат съкровени неща и е странно да се обръщат един към друг на Вие.  

“Лесно ли е да дойде човек да се консултира?” попита Беновска. Алгафари отговори, че за едни и лесно, за други не и са им нужни години, за да се решат. “Най-постоянното нещо е промяната” е темата на разговора, а и също така е и слоганът в сайта на Мадлен Алгафари. Тя разказа, че още Хераклит е казал, че всичко тече, всичко се променя и няма нищо по-сигурно от това, че всичко се трансформира“Застоят, стагнацията е всъщност смърт. Самият факт, че сме живи означава, че се променяме ежесекундно” коментира Алгафари. Психотерапевтът подчерта, че дори и човек да се съпротивлява срещу промяната, то най-малкото физически промяната е неизбежна. Беновска сподели, че за жените остаряването е труден процес. Алгафари отбеляза, че това е естествена промяна, на която не можем да се противопоставим, но съпротивлението срещу случващото се в живота е глупаво. “Глупаво е, когато се противопоставяме на другите промени, които животът иска от нас – да узрее мисленето, да пораснеш, да отвориш очи, да постигнеш осъзнатост и ето това е жалко – когато хората не искат да пораснат” коментира Алгафари.  

“Не е ли трудна и отговорна тази професия? Ти учиш хората как да живеят, как да намерят своите отговори на своите въпроси в себе си” попита Беновска. Алгафари подчерта, че това е така, но много често хората очакват терапевтът да дава отговори, а всъщност отговорите са у човека. “Терапевтът е един много любопитен човек, който умело и това е професионализмът задава въпроси, подобно е на журналистиката, за да може човекът да стигне до собствените си отговори, защото те са вътре в него” сподели Алгафари.  

Накъде? 

Беновска призова Алгафари да направят мини сеанс. Водещата сподели на психотерапевта, че има нужда от промяна и затова е при нея. Алгафари насочи вниманието на Беновска към позата на тялото ѝ и я попита как си чувства тялото в момента. Беновска сподели, че се чувства приятно, работата ѝ е приятна. Алгафари попита водещата къде е в момента, а тя от своя страна отговори, че е в “Беновска пита” и пита. Ти си в питане, а накъде ти се отива?” попита АлгафариБеновска сподели, че в своята молитва за България описва нов свят, с нови закони и правила.  

МОЯТА МОЛИТВА 

В деня за размисъл ще се помоля. Дано. Горе. Има Някой. И Ме чуе… 

Господи, дай ми сили да опазя живота и душите на близките си.  

Дай ми твърдост да застана като щит пред тях.  

Дай ми мощ да не плени злото моето знаме.  

Дай ми вятър да го развея.  

Дай ми слънце в косите да забия знамето смело в Нова Земя, която ЩЕ създадем.  

Дай ми здрава ръка да изтрия сълзите си, за да разпрегна конете и да запретна ръкави.  

Дай ми ум и мъдрост да създам верните нови закони.  

Дай ми орлов поглед да видя от хълма белия път пред нас.  

Дай ми характер да засея тучни ливади, да открия бистри реки.  

Дай ми самоотверженост да удържа слънцето на синьото небе.  

Дай ми горд профил ,за да отбранявам за близките си тази Нова Земя – свят с дълъг и мирен живот. 

Дай ми безстрашие, Господи, да бъдем нейните първи обитатели и да родим нов ГОРД народ. 
Няма да кажа „амин“, защото вярвам, че всичко предстои. 

“Може би там искам да отида” каза Беновска в отговор на въпроса на Алгафари. Психотерапевтът каза, че най-сигурното нещо е промяната, макар много от тези неща да са налични тук и понякога човек трябва да си отвори очите, за да ги види. “Не са само идеи, хипотези, мечти. Звучи много хубаво” коментира Алгафари и сподели, че би се помолила за осъзнатост. “Бих благодарила за шанса, който хем имам, хем съм си избрала, защото аз вярвам, че ние си пишем приказките, да работя това нещо и да виждам какво се случва, когато хората започнат да си отварят очите за истините. Имам предвид едни много, много, много по-големи истини отколкото обикновено хората разбират като се говори за истини” каза Алгафари.  

Истините в живота – семейството, изборът на професия 

“Коя е истината на твоя живот? Нека видим твоето семейство, ако ни позволиш. Приготвили сме една семейна снимка” попита Беновска. “Със сигурност на първо място ми е най-близкото – семейството и след това осъзнатостта и отварянето на очите на хората, но щастлива съм – 30 години правим тази година, даже сега на 7-ми” сподели Алгафари. Беновска подари на Алгафари здрава българска червена ябълка с пожелание да бъдат живи, здрави и заедно. Водещата обясни, че я подарява като символ на доверието, че нацията ни е от здрави български червени ябълки. “Не е нужно на теб да казвам – има една теория на възпитанието – наричай ме добър и ще стана добър, наричай ме лош и ще стана лош” каза Беновска. Алгафари коментира, че ябълката е един от най-символичните плодове – Адам и Ева, утробата, семето в ябълката, познанието и други. 

“Как реши да станеш психолог? Имаш много странен и ужасно активен път” попита Беновска. Алгафари сподели, че има много енергия и е така от малка. Тя разказа, че е искала да стане етнограф, защото майка ѝ е етнограф и работата ѝ е била приказна – старите скринове, сандъци, летните експедиции. Алгафари каза, че и НАТФИЗ ѝ е била другата мечта. “Кандидатствах, но питомното по-добре от дивото, но пък след това си стигнах и до дивото. Аз просто не обичам да ми е скучно” сподели Мадлен Алгафари. Тя разказа, че е писала История на първо място в желанията си в СУ, но са ѝ намалили оценката, защото е писала неща, които не са в учебника и са били малко спорни. “Озовах се по този начин в специалност Психология като разказвам за един господин Гешев от учебен отдел, който тогава ме гледаше и ми казваше – не ти стига за История, стига ти за Социология и Психология, ама така като те гледам Психология. Всъщност, аз нямах време да помисля и този човек го наричам пръста на съдбата – г-н Гешев” разказа Алгафари.  

Психотерапията и отношенията с любимия, с децата 

“Как те търпят вкъщи с тази много енергия и с тази много голяма заетост?” попита Беновска. Алгафари каза, че явно става за търпене, след като мъжът ѝ намира начин. Тя сподели, че последните години се е научила да почива, да си стои вкъщи, готви традиционни български ястия. “Мисля, че имам подход. Все пак, съм си благодарна и на занаята, пък и не може да стане човек психотерапевт, ако не е минал лична терапия” каза Алгафари. Беновска попита Мадлен Алгафари дали понякога поглежда мъжа си през призмата на психотерапията. “То няма разлика между Мадлен и терапевт. Аз го вярвам, аз го дишам този начин на мислене. Аз го виждам като ефикасност, като резултатност в това, което работя. Аз си живея теорията, която всъщност преподавам в Института и не е различно. Това, което гледам, е да не размахвам пръст назидателно, защото не можеш да си терапевт на най-близките си, още повече, че си и субективен. Това си е етичен принцип в професията” сподели Алгафари. Беновска сподели, че децата ѝ казват, че когато говори с тях сякаш води интервю. Психотерапевтът каза, че точно заради това ходи на терапия и супервизия, защото непрекъснато ти трябва външен, обективен поглед.  

Какво е научила Мадлен Алгафари от своята лична терапия 

Водещата попита Алгафари с какъв въпрос е отишла при психотерапевт за пръв път. Алгафари отговори, че е било неминуемо, след като е записала специализацията в Швейцария, тъй като няма как да бъдеш психотерапевт без да си преминал през лична психотерапия. Беновска я попита какво е научила за себе си от терапията. Алгафари сподели, че в една от книгите си разказва за личната си терапия, а едно от нещата, които е научила, е да не носи от 9 кладенеца вода, а да казва “помощ, моля”, да казва “не знам”, “не мога”, “не разбирам”. “Да се покажа гола и да си дам сметка, че това е най-голямата сила, защото само най-силният без оръжие излиза. Тя е необорима истината. Ако си по истина, няма как да те гътнат и да те съборят” коментира Алгафари. Тя сподели, че се е научила да казва “не” и да отстоява територия, защото е била съобразяваща се, козируваща, соцпродукт. “Едната ми книга неслучайно се казва “От ”Какво ще кажат другите?” до “Какво избирам аз?”” каза писателката. Алгафари продължи с това, че се е научила и да не оставя магарето си в калта, но не през агресията, както не малко хора правят“Научих се да съм по-женствена, защото бяхме с куртки, кирки, бригадирки” разказа Алгафари и сподели, че си е пробила ушите, когато е била студентка. “В социализма секси-то имаше и негативна конотация. Това е за буржоазно отпадъчните тенденции. Ние трябваше да сме безполови и работливи” коментира Алгафари. Беновска сподели, че нея са я възпитавали да знае, да учи, да може и почти не са ѝ споменавали дали е хубава, или не. Алгафари коментира, че най-важни са били дипломите и ума, а това да си малко по-секси, даже може да отблъсне.  

Книгите ѝ 

Коя книга най си харесваш?” попита Беновска, а Алгафари отговори, че това е като въпроса за децата – кое най си харесваш. “Кажи в коя книга какво цениш” призова водещата. “Приказки за пораснали деца”, защото се опитах да си събера всичкото познание, мъдрост от това, което съм учила, от това, което работя, от Изтока, даоизъм, богомилство. Вътре има много мъдрост, много философия, но всичко е с приказни образи. Вътре са всичките архетипи от Юн, вътре е всичката метафора и символика. Тоест, там няма дума, която да не е символ, но, разбира се не всеки може да знае какъв е символът, но душата го разбира” разказа Алгафари. Тя добави, че много обича и “Чувствам, следователно съм” и определи книгата като “най-мадленска”. “Това е единственият начин да бъдеш, иначе, съществуваш, не си” каза Алгафари. “Тоест щастието е и болка?” попита Беновска, а Алгафари потвърди и обясни, че всяка емоция означава, че си жив, иначе ако не чувстват – те няма. Алгафари цитира своята баба с оригиналния диалект, която е казвала как ще знаеш, че розата мирише хубаво, ако не си помирисвала л*йно, в отговор на коментара на Беновска, че много хора не разбират, че щастието е и болка.  

Кризите в живота  
“От години имам намерение, даже бях създала аудиовизуален вариант на това намерение, да създам една агенция за решаване на кризи, защото както казахме, че щастието има и болка в него, така ако погледнем и широкия смисъл на думата – всичко е криза и щастието е криза, и нещастието е криза и да не изреждам чисто житейски кризи, духовни кризи и т.н.” каза Беновска. Тя обясни, че си представя тази агенция с различни хора, които решават различни проблеми. Алгафари сподели, че прави това цял живот и има огромен екип, който ѝ помага и има достатъчно хора, които биха се включили.  

“Коя е най-голямата своя криза, която си решила?” попита Беновска. Алгафари сподели, че първата ѝ асоциация са моментите, когато децата ѝ са били в болница. “В момента, в който започнах да се моля, тогава всъщност се разреши проблемът и се избегна операцията” разказа Алгафари за усложнение на нейната дъщеря преди време. 

Най-голямото щастие 

“Кое е най-голямото щастие, което си преживяла?” попита водещата. Алгафари каза, че е много щастлив човек и щастието за нея е да се чувства “в гьола си” и смята, че е в него след обикаляне и търсене в много области“Сега съм в психотерапия. Пиша си – това също е един много мой си гьол. Преподавам и мисля, че това, че съм намерила какво е мойското нещо ми е най-голямото щастие. Естествено, това, че имам точното семейство, около мен приятелки, близките” сподели Алгафари. Беновска я попита дали може да бъде приятелка с жени, след като е толкова силна. Психотерапевтът отбеляза, че не си избира случайни жени и привнася в най-близкия кръг постоянно нови хора, защото самата тя се променя и е нужно да среща непрекъснато нови хора.  

Хармонията с любимия 

“Нидал не те ли ревнува от това, че ти си толкова поливалентна?” попита Беновска. Алгафари сподели, че той е най-неревнивият мъж на света, зодия Стрелец и много свободолюбив. “По-скоро може да ме ревнува, ако нещо вкъщи му липсва, да го обгрижа, но това, че върша хиляди работи не му е било никога проблем. Той самият е супер широкоспектърен човек и какво ли не е правил и в това отношение се сглобяваме добре” каза Алгафари.  

За Бог 

Беновска зададе няколко въпроса, постъпили от зрители към Мадлен Алгафари. “Какво и кой е Бог?”“Някакъв закон. Бог е някакъв закон, разбира се, някаква вселенска сила, няма да кажа имена – нито Иисус, нито Аллах, нито Буда… това са религиозни учения. Освен това Бог и Господ са две различни неща. Ако Бог е голямата първоначал и сила, то Господ е човешката измишльотина за Бог. Господ е антропоморфизираната версия на Бога, когато наместо ние да сме по негов образ и подобие, сме си позволили арогантността да направим него по наш образ и подобие. Тогава сме му приписали разни функции от типа, че наказва, че съди и още неща. Бог е някакъв закон, който позволява хората да бъдат изпитвани през избора кому ще служат – на доброто или на злото” отговори Алгафари. 

За грешките 

“Ако се учим от грешките си, защо ни е страх да грешим?” прочете Беновска. Алгафари отговори, че пита някой, който се страхува, защото самата тя не се страхува и познава много хора, които също не се“Най-вярното нещо са грешките, защото няма как да има развитие. За да можем да пораснем трябва да има бъркане, ако един човек е идеален, безгрешен, трябва да умре. Ще да си е научил всичките уроци или поне в това битие му се е изчерпала работата” каза Алгафари.  

Защо си тук? 

“Защо си тук точно в този момент от живота си?” попита Беновска. Мадлен Алгафари отговори, че е била във всички други момент в точния момент от живота си. Водещата я попита колко живота е живяла, а психотерапевтът отговори, че със сигурност не е бил само този живот, такива са ѝ усещанията. “Всяко едно такова навързано по веригата нещо, има своя смисъл, само че човек обикновено го вижда, когато назад се обърне невинаги, когато е някъде там, на място го разбира смисъла. После, защото не винаги е и приятно” каза Алгафари.  

За душите на децата и изборът на родители; Раждането и смъртта 

Беновска отбеляза, че Мадлен Алгафари често споменава майка си, държи на семейството си, а Алгафари сподели, че има много патриархалност в нея и е много важно да се ценят корените. 

Pin It on Pinterest