Общество

Любовта на Маяковски към поезията – и към Лиля Брик

Знаменитият руски авагангардист Маяковски изживява любовен триъгълник…

Смята се, че Маяковски е „рязък, груб и високомерен“ – точно такъв, какъвто е в стиховете си и на сцената. Но все пак, както си спомня писателят Юрий Олеша, в живота поетът е „учтив, даже срамежлив“, гостоприемен хазяин и добър приятел.

Александър Родченко/MAMM/russiainphoto.ru; Осип Брик/ТАСС

Освен това зад „революционния шум“ се крие сантиментална душа. Маяковски има множество романтични връзки, но главната му любов е Лиля Брик. Поетът (спазвайки духа на революцията) живее в любовен триъгълник – той, Лиля и нейния съпруг, който всъщност е и негов издател.

Свободни източници

Това е нещастна, сложна и пълна със страдание любов. Много хора смятат Лиля за вещица, която довежда Маяковски до самоубийство. Самата тя пише в дневника си: „Всички клюкарят, че съм накарала Володя да страда. Страданието е полезно за Володя, мъчейки се той пише хубави стихове“.

Александър Саверкин/ТАСС; MAMM/MDF/russiainphoto.ru

Именно на Лиля е посветена цялата му любовна лирика, Маяковски ѝ пише удивителни признания. Едно от най-известните му стихотворения за любовта – „Лиличка! Вместо писма“, е признание в любов от поета. В него той пише: „нито един звън не е тъй радостен, както този от твоето любимо име“.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest