Любимата рибена супа на руските царе
Колко вида риба можете да добавите към ухата? Какви тигани да използвате? Ще ви разкажем за всички варианти.
Ястията с риба и морски дарове заемат специално място в царското меню през XVI век. Съвременниците на Иван Грозни отбелязват, че на масата му се сервират гигантски есетри и чига, умело поднесени с впечатляваща декорация.
Легендата казва, че от всички тези рибни ястия Иван най-много обича уха. Според историка Павел Сюткин, в ерата на Иван всеки ден се сервират различни видове супи (с изключение на Великите пости): богата уха с риба; или каля от риба или гъби (вид супа), чийто основен компонент са киселите краставички. В исторически план думата „уха“ не означава точно рибно ястие. Едва от XV в. този термин постепенно започва да се приписва на рибената супа.
За съжаление никой не може да намери оригиналната царска рецепта за уха. В наши дни това е гореща рибена супа, приготвена с три или четири вида риба, картофи, лук, подправки и билки; но почти всяко семейство си има своя собствена уникална рецепта в големи, стари домашни готварски книги.
Какви са основните тайни на вкусната уха? На първо място, рибата не трябва да бъде замразена, а винаги прясна. На второ място, ухата обикновено се приготвя не от един вид риба, а поне от два и максимум от четири. Изключение може да бъде супата от червена риба, която се приготвя от един вид риба – есетра, белуга, пъструга, нелма и сьомга. Класическата версия на ухата съдържа риба, която има лепкав, мек и „сладък“ вкус. Най-подходящите видове риба за тази супа са щука, сулка, обикновен бибан и бяла риба, но можете да използвате и шаран, речен кефал, златиста каракуда и червеноперка.
Освен това ухата трябва да се готви в открит тиган, без капак, на слаб или умерен огън, за да не заври бързо. Супата трябва да се готви в неокисляеми съдове (емайлирани или глинени съдове).Личен архив
Предлагам да приготвим уха по моята стара семейна рецепта. Тъй като дядо ми винаги е бил любител на риболова, на семейството ми никога не му се е налагало да купува риба. Спомням си онази атмосфера на спокойствие и сърдечност, когато цялото ми семейство се събираше около масата за хранене и чакахме дядо да ни сервира любимото си ястие, докато разказва дълги и пленителни истории за риболовните си приключения.
Съставки:
- Щука – 1 голяма или няколко малки
- Бяла риба – 1 голяма или няколко малки
- Глава на сьомга – 500 г
- Лук – 2 бр.
- Морков – 1 бр.
- Картофи – 5 бр. (малки)
- Зърна черен пипер
- Сол (1 супена лъжица или на вкус)
- Копър, магданоз
Приготвяне:
Измийте рибата и я почистете. Вземете леген и го напълнете с вода, сложете щуката и бялата риба и ги почистете с помощта на нож или специален инструмент за отстраняване на люспи, като вървите срещу посоката на люспите. След това отстранете вътрешностите и измийте добре рибата. Нарежете я на малки парченца.Олга Бровкина
В голяма тенджера поставете главата на сьомгата и водата и оставете да заври. След това намалете да къкри и варете около 15 минути, докато рибата се сготви добре.Олга Бровкина
Пригответе зеленчуците: обелете картофите, лука и морковите, нарежете картофите и морковите на кубчета, а лука нарежете на полумесеци. Извадете главите сьомга от тенджерата. След това добавете зеленчуците и оставете да къкри 10 минути, докато всички зеленчуци омекнат и се сварят. Опитайте и добавете сол. Добавете нарязаната щука и бялата риба, след това зърната черен пипер. Оставете бульона да заври, намалете котлона да къкри и гответе 15-20 минути.Олга Бровкина
Накрая добавете пресни билки (копър и магданоз) и сервирайте. В Русия обикновено ядем ухата с тъмен ръжен хляб или пирог с плънка от ориз и яйца, лук или риба (т.нар. разтегай, малки руски пайове с риба).Олга Бровкина
Приятного аппетита!
автор: ОЛГА БРОВКИНА
източник: bg.rbth.com