Луковник: старинен руски постен пирог с лук
Ако не обичате лук, това ястие може да промени мнението ви.
Вероятно просто никога не сте опитвали този деликатен и вкусен слоест пирог с лучен пълнеж
Първото официално споменаване на луковника датира от книга от XVI в., в която подробно се описва ежедневният домашен живот в Русия. „Домострой“ е публикувана за първи път през епохата на Иван Грозни и в нея луковникът е посочен сред ястията, допустими по време на Великия пост. Отсъствието на млечни продукти и месо в рецептата не означава, че ястието е по-малко вкусно. Напротив, това е дори предимство. Простотата и минималното количество на съставките позволяват човек да се наслади максимално на основния вкус на ястието.
Луковникът е многопластов затворен пирог. Тъй като тестото е на основата на вода и растително масло, то е доста еластично, както и лесно за разточване и не лепне по ръцете.
Как точно е изглеждал този пай в миналото, може само да се гадае. Днес има няколко вида формички за лучен пирог. Класическият вариант представлява кръгла или правоъгълна питка с няколко слоя. Такива пироги се украсяват с тестени орнаменти във формата на клонки, листа или цветя.
Напоследък се появи нов вид стилизация на ястието под формата на рула. Плоските хлебчета от сурово тесто се напластяват с лучена плънка, нарязват се напречно на 8 или 12 парчета, навиват се на руло и внимателно се поставят във форма.
За пълнежа съвременните домакини използват не само стар лук, но и зелен лук или праз. Аз използвах класическия вариант с бял лук. Добавих още сминдух на прах към плънката – за специален аромат.
Пирогът изглежда сложен, но се прави доста лесно. И, разбира се, е много вкусен, дори на следващия ден, ако остане нещо от него.
Съставки за 6 порции (форма с диаметър 18 см):
Юлия Мулино
За тестото:
- брашно – 330 г
- Нишесте – 1 супена лъжица
- Вода – 150 мл
- Слънчогледово олио – 40 г
- Суха мая – 6 г
- Захар – 1 супена лъжица
- Сол – 1 ч.л.
За пълнежа:
- Лук – 800 г
- Сол, черен пипер, сминдух – на вкус
- Слънчогледово олио за пържене
Приготвяне:
Разтворете маята и захарта в топла вода. Добавете олиото.Юлия Мулино
Смесете брашното със солта и нишестето и го добавете към водата. Замесете тестото в миксер. Продължете да месите тестото за около 15 минути, докато стане еластично.Юлия Мулино
Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса, докато приготвяте плънката.Юлия Мулино
Обелете и нарежете лука на ситно.Юлия Мулино
Запържете лука в олио, докато стане прозрачен и златист, като разбърквате непрекъснато. Това може да отнеме 25-30 минути. Посолете, поръсете с черен пипер и добавете сминдух по желание. Оставете лука да се охлади.Юлия Мулино
Разделете тестото на 6 части: 4 еднакви парчета, едно по-голямо за дъното, едно по-малко за украсата.Юлия Мулино
Намажете тавичка за печене с олио. Разточете най-голямото парче тесто.Юлия Мулино
Поставете го внимателно във формата, като направите висок ръб.Юлия Мулино
Разпределете плънката върху този първи лист.Юлия Мулино
Разточете една от четирите равни топки с помощта на точилка. Поставете я върху плънката.Юлия Мулино
Направете същото и с другите две топки и огънете краищата в края. (В процеса на работа получих доста тънки и еластични плоски хлебчета. Подрязах краищата им. Така ми остана тесто за още един допълнителен слой.)Юлия Мулино
Поставяйки последния слой, притиснете питката и запечатайте пролуките.Юлия Мулино
От най-малката топка, ако желаете, направете украса под формата на листа. Намажете пирога със слънчогледово олио. Поставете го в предварително загрята на 190°С фурна за 50-60 минути.Юлия Мулино
Оставете го да се охлади.Юлия Мулино
Пирогът е вкусен, когато е топъл, но е прекрасен и студен. Луковникът е чудесен като предястие, както и за сервиране със супа или салата. Можете също така лесно да го вземете със себе си на пикник. Насладете се!Юлия Мулино
автор: ЮЛИЯ МУЛИНО
източник: bg.rbth.com