Лятото в тези филми не е случаен фон, а изпълнява една от най-важните „поддържащи роли“

  1. „Юлски дъжд“ на Марлен Хуциев  

Георгий Тер-Ованесов/Sputnik

Красива блондинка (от типа на Камерън Диас) тича да си намери подслон, когато започва да вали топъл юлски дъжд. Добре изглеждащ млад мъж (от типа на Даниел Крейг) ѝ дава якето си. „То трябва да е водоустойчиво“, казва той. Лена, която има приятел, дава на младежа, който се казва Женя, телефонния си номер, за да може той да се свърже с нея и да си вземе якето. Така приключва кратката им среща и Лена се връща към суматохата на рутинния си живот. В крайна сметка Женя се обажда. Той ще звъни отново и отново, отново и отново и те ще говорят с часове. Животът им никога повече няма да бъде същият. Във въздуха се усеща промяна.

Този поетично трогателен романс се развива в Москва през 60-те години, по време на затоплянето при управлението на Никита Хрушчов. Марлен Хуциев успява да предаде не само духа на онази епоха и времето, но и интуитивно да очертае живота, надеждите и съдбите на следвоенното поколение.

  1. „Добре дошли или Вход за външни лица забранен“ на Елем Климов

Елем Климов/“Мосфилм“, 1964

В добрите стари времена съветските ученици са прекарвали всяко лято в пионерски лагер.

Тази класика от 1964 г. разказва веселата история на едно такова момче, Костя Иночкин, който бива изгонен от лагера, защото е плувал не където трябва. Момчето обаче не се предава. Той знае каква ще бъде реакцията на строгата му баба и тайно се връща в пионерския си лагер, за да предотврати потенциална семейна драма. Той и приятелите му ще трябва да стигнат до крайности, за да скрият истината и да оправят нещата.

Тази емблематична приключенска комедия (която също е скрита сатира на съветската власт) ще върне носталгични детски спомени, дори ако никога не си бил в пионерски лагер. Поради тази причина през 2015 г. филмът е прожектиран в секцията „Класика“ в Кан, най-престижния филмов фестивал в света.https://www.youtube.com/embed/e-r9XNmqQHk

  1. „Кавказка пленница“ на Леонид Гайдай

Леонид Гайдай/“Мосфилм“, 1966

Действието на популярната комедия на Гайдай от 1966 г. се развива в южната част на Съветския съюз. Простодушен младеж заминава за Кавказ, за да научи от местните жители митове, легенди и обичаи. Хей човече, лято е, във въздуха трябва да има много любов! Шурик (Александър Демяненко) е влюбен в Нина, която с основание наричат „примерна студентка, комсомолка и красавица“. Всичко се обръща с главата надолу, когато внезапно Нина (Наталия Варлей) е похитена. Шурик ще трябва да премести планини, за да я спаси. Ексцентричната комедия на Гайдай предлага горчив хумор, весела атмосфера и зашеметяващи пейзажи от Кавказ.

  1. „Безгрижни разговори“ („Печки-лавочки“) на Василий Шукшин

Sputnik

Омъжена съветска двойка от отдалечено село в Алтай поема към южен морски курорт за първи път в живота си. Естествено те започват да тъгуват много преди да си съберат багажа и да тръгнат на път. Иван (Василий Шукшин) и съпругата му Нюра (Лидия Федосеева-Шукшина) организират прощално парти, сякаш завинаги напускат дома си. Те се събират около голяма маса, пеят песни и водят емоционални разговори със своите съседи, роднини и приятели. По пътя си към морето Иван и Нюра ще срещнат всякакви хора и ще попаднат в забавни ситуации. И въпреки това, въпреки красотата на морето, Иван и Нюра ще продължат да гледат назад през цялото време, защото отчаяно жадуват за дома.

Самият Василий Шукшин, който има много таланти – той е писател, актьор и режисьор – е израснал в селско семейство в Алтайския край. Според него този филм е най-добрата му творба. Автентичното руско село с неговия уникален ритъм на живот и сърдечните хора е представено в комедията му от 1972 г. в стила на документален филм.

  1. „Спортлото-82“ на Леонид Гайдай

Леонид Гайдай/“Мосфилм“, 1982

Настъпва сезонът на лятната ваканция и неутолимият глад за приключения е само едно от нещата, които те карат да се чувстваш настроен положително. Група летовници се отправят към морския бряг с влак. Младежът Костя се опитва да привлече вниманието на очарователното момиче Таня. В опит да изненада красивата девойка той ѝ дава възможност да рискува и да попълни комбинация от числа в лотарийния му билет „Спортлото“. Тя играе глупаво и избира „1, 2, 3, 4, 5, 6“. Със сигурност никой не вярва, че Таня ще удари джакпота.

Динамичната комедия на Гайдай става най-касовият филм в СССР през 1982 година. В нея има красива природа, много екшън и забавно лятно настроение, които да придадат апетит за живот. Слънце, море, забавление и печеливш билет – понякога това е всичко, от което човек наистина се нуждае!

автор: ВАЛЕРИЯ ПАЙКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest