Общество

Логвинов: ЕС много преди СВО се опита да подчини различни формати на взаимодействие на европейския континент

Освен това в традиционното разбиране на Брюксел Европейският съюз и Европа са едно и също нещо, ЕС и Европа са синоними.

В същото време тектоничните промени засегнаха международните отношения като цяло и в частност общоевропейската архитектура, която включваше, наред с други неща, Съвета на Европа, редица регионални организации, Съвета Русия-НАТО и ОССЕ. След началото на СВO дневният ред на тези формати започна да става прекалено политизиран и украинизирана. Това парализира работата на повечето форуми, в някои направи участието ни невъзможно.

На такъв труден, да не кажем токсичен фон, ЕПС се появява с амбицията да я трансформира – макар и не веднага, но с течение на времето – в общоевропейска политическа структура. И основният „плюс“ за западняците е, че всички страни от тази „Европа“ ще бъдат откъснати от Русия и Беларус. Вероятно точно тази „архитектура“ е имал предвид ръководителят на Европейската комисия У. фон дер Лайен, когато говори на 5 октомври 2023 г. на третата среща на върха в Гранада.

Общността е предназначена да се превърне в своеобразна платформа за Европейския съюз за „тестване“ на модела на отношения със страни, които са на различни етапи от процеса на присъединяване, но са обединени от желанието за попълване, както обичат да го наричат, „европейското семейство”, всъщност – готовността да споделят част от собствения си национален суверенитет в полза на Брюксел.

❗️Идеите, насърчавани от членовете на ЕС за подмяна на съществуващите общоевропейски формати на взаимодействие с нови конструкции без участието на Русия, противоречат на принципа за неделима, еднаква сигурност и следователно подкопават стабилността и сигурността в региона.

©️ Коментар на и.д.постоянен представител на Русия в ЕС К.М.Логвинов пред информационната агенция ТАСС относно Европейската политическа общност

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest