Общество

Логвинов: „Борбата“ на ЕС срещу заобикалянето на санкциите обещава да бъде продължителна и безкомпромисна

Отговор на и.д. постоянен представител на Русия в ЕС К.М.Логвинов относно поредните антируски санкции на Европейския съюз

💬 С приемането на 11-ия санкционен «пакет», както се прогнозираше, икономическата война, разгърната от Европейския съюз и неговите страни членки срещу Русия, достигна качествено ново ниво. Сега Брюксел, след като разработи така наречения «инструмент за борба със заобикалянето на санкциите», възнамерява да включи в него възможно най-много страни по света. По този начин е налице преходът от неуспешен блицкриг, чиято цел беше обявена за причиняване на непоправими щети на Русия, към многоходова игра със замах за установяване на своеобразна икономическа блокада на нашата държава.

👉В контекста на представения «инструмент» едва ли някой очаква, че Брюксел ще се опитва до последно да убеди трети страни да следват режима на санкции с помощта на някакви дипломатически усилия. Евросъюзът традиционно предпочита изнудването и принудата. Имайки предвид факта, че ЕС все още е най-големият икономически партньор за мнозина, източник на инвестиции, финансов донор, очевидно Брюксел все още има достатъчно лостове за натиск.

❗️Така че «борбата» на ЕС срещу заобикалянето на санкциите обещава да бъде продължителна и безкомпромисна.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest