Общество

Лога – зашеметяващият парк в руски народен стил

Хора от цяла Русия идват в увеселителния парк в село Старая Станица в Ростовска област и го наричат „Руското огледало“.

Разказваме и показваме защо този парк е уникален.

Ако пътувате с кола за парк Лога, ще ви е удобно да преминете през пътя за Черноморското крайбрежие, защото мястото се намира само на 3 км от федералната магистрала М-4 „Дон“. Но паркът отдавна престава да бъде само местна забележителност.

Парк Лога

Туристи от цялата страна идват да видят „руския народен Дисниленд“ или както го наричат още „Руското огледало“. За повече от десет години на мястото на градското сметище израства приказно царство.

Парк Лога

Долината, или както я наричат на местния дилект – лог, започва веднага след селцето. В миналото местните жители идват тук на пикник, но през 1990-те долината обрасва с храсти и боклук, превръщайки се в неофициално градско сметище. Историята на парка на точно това място започва през 2012 г., когато местният бизнесмен Сергей Кушнаренко решава да го изчисти от боклука. Първоначално той не мисли да създава парк.

Парк Лога

„Тогава извозихме около 2 хиляди КАМАЗ-а боклук. Когато започнаха да копаят, един извор се запуши и така се образува езеро. Решихме малко да облагородим територията с покритие от камъчета, поставихме беседки, направихме и пясъчник … Лека полека жителите на Стара Станица, майки с колички, деца, започнаха да идват“, разказа Кушнаренко.

Парк Лога

Сега паркът заема площ от повече от 20 хектара. Обширната територия е разделена на няколко тематични зони. Има зона на Богатирите, където гостите се посрещат от гигантската глава на великана Святогор, зони на Баба Яга и Кашчей Безсмъртни. Домашни духчета (Домовой), гоблин и други митологични същества са уютно разположени на дървета, цветни лехи и пейки. Всичко е в стила на руските народни приказки.

Парк Лога

Паркът разполага със собствен площад на занаятите с фонтан самовар, езерца със златни шарани и лебеди. Има свое „Огледало“ – зона с криви огледала, „сватбен двор“, където се провеждат сватбени церемонии в стар руски стил, и действаща православна църква.

Парк Лога

Сурикати, бодливи свинчета, катерици, пауни, елени и други животни – всички те живеят в зоологическата градина на парка. През лятото в открити заграждения, а през зимата в топли помещения.

Парк Лога

В парка работят няколко ресторанта, кафета и заведения за бързо хранене. Има и бърза храна в руски стил – богатирски бургери.

Парк Лога

Всички обекти тук са изработени на ръка – на територията на парка има собствени дърводелски и ковашки работилници, също така и работилници за дървообработване, художествена живопис и стъклопис.

Парк Лога

Със собствените си сили майсторите на парка построяват замък с кули в централната част. На главната кула има огромен часовник с махало, а в него има цар. Всеки час царят излиза да се покаже на народа. Царят е електромеханичен робот, синхронизиран с часовника чрез сателит.

Парк Лога

„Нашите заводски инженери разработиха механизъм, чрез който царят „излиза“ пред хората, сестра ми Екатерина написа текстове, дикторът ги озвучи и всичко това беше сглобено“, разказва още Кушнаренко.

Парк Лога

За семейство Кушнаренко паркът се превръща не само в семеен бизнес (почти всички членове на семейството участват в управлението и развитието), но и в основно хоби – повече от 10 години той постоянно се разраства.

Парк Лога

Сега над цялата територия се извисява 28-метрово виенско колело, което ще отвори за посетители заедно с увеселителната зона и хотела. В плановете е изграждането на казашко етно селище с конюшни и обучителни класове по казашки занаяти.

Парк Лога

Но най-удивителното е, че входът в парка никога не е бил платен. Това е принципна позиция. Всичко тук не е направено, за да се печелят пари, уверява Кушнаренко. Лога е социален проект. Според неговия син и съсобственик Евгений Кушнаренко в проекта вече са инвестирани около 1 милиард рубли, но приходите от него дори не покриват разходите за поддръжка.

Парк Лога

„Просто ние живеем тук – може да се каже, че започнахме да правим парка за себе си, но се оказа, че е за всички. И сега е като локомотив, който се ускорява и не може да бъде спрян“, споделя Кушнаренко.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest