Лев Толстой обожава тези руски меденки с бадеми
Тази рецепта е от кухнята на съпругата на Лев Толстой, София Андреевна.
Този вегетариански джинджифилов сладкиш остава любим на семейство Толстой.
Ясна поляна е известното имение на един от най-великите руски писатели от XIX в. Лев Толстой. Сред идиличната му красота и спокойствие той написва някои от най-големите световни литературни шедьоври, учи педагогика и разбира се прекарва много време със семейството си.
Правилното хранене е приоритет в имението на Толстой. Всеки ден семейството се храни по едно и също време. И всеки ден съпругата на писателя София определя менюто, което готвачът трябва да подготви за следващия ден. Понякога обаче се налага София сама да готви за цялото семейство.
София е запалена и ентусиазирана домакиня. Тя купува скъпи за онова време кухненски прибори, абонира се за списания за домашна икономика и дори съставя своя собствена готварска книга, която, уви, така и не е публикувана докато тя е жива. Тази книга отлежава в семейния архив повече от 100 години и едва преди време става известна на обществеността.
В книгата има 162 рецепти. Те се считат за модел на балансирано и правилно домашно хранене. След като Лев Толстой става вегетарианец, София охотно прегръща тази диета. Жамки е една от рецептите от готварската книга на София, която е подходяща за вегетарианска диета.
В Тулския регион жамки е и името на меденки. То идва от глагола „стисквам“, (на руски „жать“), заради процеса на приготвяне на този сладкиш: за разлика от прочутите масово произвеждани тулски меденки, малките меденки на София Андреева се правят като се стискат с ръце.
Както е добре известно, медът действа като естествен консервант и всеки сладък десерт, приготвен с него, ще издържи по-дълго.
Така истинските меденки могат да останат свежи и вкусни с месеци, ако не ги изядете веднага разбира се!
Днес ще приготвим вкусни жамки по адаптирана версия на старата рецепта от готварската книга на София Андреевна.
Необходими продукти (за 20 меденки):
Олга Бровкина
- Брашно – 560 г
- Светъл мед – 275 г
- Тъмен мед – 275 г
- Захар – 1 чаша
- Ром – 1 с. л.
- Бадеми – 125 г
- Захаросани плодове – 50 г
- Лимон – 1 бр.
- Малко канела, кардамон, карамфил
Начин на приготвяне:
Първо трябва да смесите двата вида мед в една тенджера; разтопете го и охладете до стайна температура.
Олга Бровкина
Настържете лимоновата кора на ситно ренде.
Олга Бровкина
В тенджерата с меда добавете лимоновата кора, захарта и рома и разбъркайте добре.
Олга Бровкина
Нарежете на ситно захаросаните плодове и бадемите.
Олга Бровкина
Добавете ситно нарязаните захаросани плодове, бадеми и подправки в тенджера с мед и разбъркайте добре.
Олга Бровкина
Постепенно добавяйте брашното и омесете гъсто тесто. Когато тестото е достатъчно плътно, го сложете на масата и оформете топка.
Олга Бровкина
Поставете тестото в торба или купа, покрийте и охладете за един ден или поне за една нощ.
Олга Бровкина
Оставете тестото да се затопли, след като го извадите от хладилника, а после го разточете с брашно или с найлонов плик отгоре.
Олга Бровкина
Изрежете желаните фигурки от тестото, директно върху хартия за печене или както прави София Толстая – просто притиснете малките топчета тесто с ръце. Върху всяка меденка се слагат по три бадема и се пекат на 180–200°С за 10 – 15 минути. Извадете меденките, едва след като изстинат.
Олга Бровкина
Сега вашите жамки са готови! Можете да ги съхранявате до няколко месеца в затворен буркан, но се обзалагаме, че ще ги изядете всичките само за няколко дни!
Олга Бровкина
автор: ОЛГА БРОВКИНА
източник: bg.rbth.com