Общество

Лев Толстой обожава тези руски меденки с бадеми

Тази рецепта е от кухнята на съпругата на Лев Толстой, София Андреевна.

Този вегетариански джинджифилов сладкиш остава любим на семейство Толстой.

Ясна поляна е известното имение на един от най-великите руски писатели от XIX в. Лев Толстой. Сред идиличната му красота и спокойствие той написва някои от най-големите световни литературни шедьоври, учи педагогика и разбира се прекарва много време със семейството си.

Правилното хранене е приоритет в имението на Толстой. Всеки ден семейството се храни по едно и също време. И всеки ден съпругата на писателя София определя менюто, което готвачът трябва да подготви за следващия ден. Понякога обаче се налага София сама да готви за цялото семейство.

София е запалена и ентусиазирана домакиня. Тя купува скъпи за онова време кухненски прибори, абонира се за списания за домашна икономика и дори съставя своя собствена готварска книга, която, уви, така и не е публикувана докато тя е жива. Тази книга отлежава в семейния архив повече от 100 години и едва преди време става известна на обществеността.

В книгата има 162 рецепти. Те се считат за модел на балансирано и правилно домашно хранене. След като Лев Толстой става вегетарианец, София охотно прегръща тази диета. Жамки е една от рецептите от готварската книга на София, която е подходяща за вегетарианска диета.

В Тулския регион жамки е и името на меденки. То идва от глагола „стисквам“, (на руски „жать“), заради процеса на приготвяне на този сладкиш: за разлика от прочутите масово произвеждани тулски меденки, малките меденки на София Андреева се правят като се стискат с ръце.

Както е добре известно, медът действа като естествен консервант и всеки сладък десерт, приготвен с него, ще издържи по-дълго.

Така истинските меденки могат да останат свежи и вкусни с месеци, ако не ги изядете веднага разбира се!

Днес ще приготвим вкусни жамки по адаптирана версия на старата рецепта от готварската книга на София Андреевна.

Необходими продукти (за 20 меденки):

Олга Бровкина

  • Брашно – 560 г
  • Светъл мед – 275 г
  • Тъмен мед – 275 г
  • Захар – 1 чаша
  • Ром – 1 с. л.
  • Бадеми – 125 г
  • Захаросани плодове – 50 г
  • Лимон – 1 бр.
  • Малко канела, кардамон, карамфил

Начин на приготвяне:

Първо трябва да смесите двата вида мед в една тенджера; разтопете го и охладете до стайна температура.

Олга Бровкина

Настържете лимоновата кора на ситно ренде.

Олга Бровкина

В тенджерата с меда добавете лимоновата кора, захарта и рома и разбъркайте добре.

Олга Бровкина

Нарежете на ситно захаросаните плодове и бадемите.

Олга Бровкина

Добавете ситно нарязаните захаросани плодове, бадеми и подправки в тенджера с мед и разбъркайте добре.

Олга Бровкина

Постепенно добавяйте брашното и омесете гъсто тесто. Когато тестото е достатъчно плътно, го сложете на масата и оформете топка.

Олга Бровкина

Поставете тестото в торба или купа, покрийте и охладете за един ден или поне за една нощ.

Олга Бровкина

Оставете тестото да се затопли, след като го извадите от хладилника, а после го разточете с брашно или с найлонов плик отгоре.

Олга Бровкина

Изрежете желаните фигурки от тестото, директно върху хартия за печене или както прави София Толстая – просто притиснете малките топчета тесто с ръце. Върху всяка меденка се слагат по три бадема и се пекат на 180–200°С за 10 – 15 минути. Извадете меденките, едва след като изстинат.

Олга Бровкина

Сега вашите жамки са готови! Можете да ги съхранявате до няколко месеца в затворен буркан, но се обзалагаме, че ще ги изядете всичките само за няколко дни!

Олга Бровкина

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest