Летец-изпитател оцени шансовете на руския Су-57 в дуел с американския F-35

В хипотетичен въздушен дуел между изтребителя от пето поколение Су-57 и американския F-35, руският самолет ще спечели.

Това каза в интервю за ТАСС заслужилият летец-изпитател на Русия Магомед Толбоев, който вчера отпразнува 70-ия си рожден ден.

За основно предимство на Су-57 пилотът смята високата му маневреност, докато F-35 „няма такава“. Същевременно плюсът на „американеца“ е електронното оборудване. Вярно е, че в случай на катаклизъм, като например мощно слънчево изригване, то може да излезе от строя и ще се окаже безполезно, пише „Российская газета“.F-35 Lightning II

F-35 Lightning IImpi04/MediaPunch via www.imago-i/Global Look Press

„Су-57 лесно ще го надвие, ако се срещнат един на един“, отбеляза Магомед Толбоев с уговорката, че дните на въздушните дуели вече са отминали. „Всичко зависи от това кой поддържа пилота. В момента се води радиоелектронна война. Това вече не е просто ринг, а комплексен подход за решаване на тактически въпроси.“Су-57

Су-57Министерство на отбраната на Русия/Global Look Press

Първият сериен Су-57 постъпи във войските в края на миналата година, а тази година Въздушно-космическите сили (ВКС) трябва да получат още минимум четири такива машини.

Многофункционалният изтребител е предназначен за унищожение на всички видове въздушни, наземни и надводни цели. Самолетът е изпълнен по „стелт“ технология и има иновационен комплекс от бордово радиоелектронно оборудване.

Също в началото на годината стана известно, че Пентагонът е отложил масовото производство на изтребителя от пето поколение F-35 Lightning II. Конкретната причина обаче не беше съобщена, а американската армия се ограничи до неясни формулировки, позовавайки се на някои технически проблеми и влиянието на COVID-19.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest