Лекият плаващ танк „Спрут-СДМ1“ премина изпитания в Черно море

В крайбрежните води на Черно море вече можете да видите не само военни и граждански кораби, но и истински бойни танкове!

И става въпрос не за надуваеми дюшеци, направени във формата на бронирана техника, а за новата разработка на холдинг „Високоточни технологии“, част от корпорация „Ростех“.

Лекият плаващ танк „Спрут-СДМ1“ успешно премина изпитания на вода, пише 5-tv. Техниката показа невероятни показатели за придвижване във водна среда.

„Машината е способна да решава сложни тактически задачи, като разузнаване, работа в състав на щурмови или фронтови отряди, водене на маневрена отбрана, форсиране на водни прегради, морски десантни операции, контрол на територията“, поясниха представители на „Ростех“.

https://www.5-tv.ru/player/351208

От държавната корпорация са уверени, че разработката ще предизвика интереса не само на руските военни, но и на чуждестранните им партньори, сред които страни от Азия и Близкия изток.

Следващият етап от изпитанията на „Спрут“ ще се състои през есента. Тогава екипажът ще проведе стрелба от вода, като ще измине не по-малко от 8000 км – такъв е гаранционният показател на ходовата част на машината.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest