Общество

Лекция на Посланичката на Италия в Софийския университет

На 17 май 2023 г. Посланичката на Италия в София Н. Пр. Джузепина Дзара проведе среща, посветена на младите съвременни италиански писатели, със студентите от специалност „Италианска филология“ във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Събитието беше организирано от катедра „Романистика“ в Софийския университет в сътрудничество с Посолството на Италия и поставя началото на поредица от разговори с Посланичката Дзара относно съвременната италианска култура и общество, които ще се проведат между май и декември 2023 г.

Беседата беше открита от отговорника на специалност „Италианска филология“ доц. д-р Неда Бояджиева и заместник-декана на Факултета по класически и нови филологии по електронно и дистанционно обучение и сътрудничество с други образователни институции проф. д-р Гергана Петкова.

По време на лекцията Посланичката говори по-специално за книгите на Валерия Парела (награда „Кампиело“), Микела Мурджа (награда „Стрега“), Никола Ладжоя (награда „Стрега“), Паоло Джордано, Розела Посторино, Марко Балцано, Тереза Чабати, Алесандро Пиперно, Елена Феранте, Франко Арминио, Мариатереза ди Лаша и Пиер Виторио Тондели, подчертавайки как всички те са успели да се обърнат, всеки по свой начин, към своите съвременници в едно все по-разнообразно и многоетническо общество, което има точни, но развиващи се културни конотации, което е претърпяло дълбоки промени и е израснало в свят, в който благосъстоянието и надеждите на родителите са отстъпили място на преходността, несигурността и трудностите.

След това Посланичката Дзара дари книги на някои от тези писатели на библиотеката, която е специализирана в литературата на италиански език.

В края на речта си Посланичката покани всички участници на представянето на новата книга на Данило Манера „Балада за изгубените планини“, което ще се състои на 2 юни в Софийската градска художествена галерия.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest