Общество

Легендарният марш „Прощаване на славянката“ е написан в гр. Тамбов

При тържествени случаи, в които участват военни, в Русия прозвучава много популярен, мобилизиращ, вълнуващ марш – „Прощаване на славянката“.

Особено често неговите акорди се чуват около празнуването на Деня на Победата – 9 май, той се изпълнява и на паради, и на тържествени концерти…

Легендарният марш е написан от руския музикант Василий Агапкин. Той е служил в Тамбов като щабен тръбач на 7-ми запасен кавалерийски полк. Тук е завършил музикалното училище и през 1912 г. написва марша „Прощаване на славянката“ по време на Балканската война. Русия не е участвала във войната, но морално всецяло е поддържала своите православни братя. На вълната на всеобщата славянска солидарност 28 годишният Василий Агапкин написва знаменития марш.

В марша, който еднакво са обичали и белите, и червените се съединяват две Русии. През 1914 година руските жени от цялата страна изпращали под звуците на марша своите скъпи близки на фронта на Първата Световна война. По време на Гражданската война „Прощание славянки“ са свирели както белите,така и червените, всяка от страните със собствен текст. Агапкин се оказва на страната на красноармейците, но оръжие в ръце не е държал – останал музикант.

Вторият си живот маршът получава случайно, запълвайки паузата по време на парада на Червения площад на 7 ноември 1941 година, под ръководството на самия автор.

Дъщерята на Василий Агапкин, Аза Василиевна си спомня. „В деня на парада, 7 ноември, беше страшен студ … Татко дирижираше … Настъпи моментът когато по Червения площад трябваше да мине конницата и танковете. Татко трябваше да даде команда на оркестъра да се оттеглят, но той не можеше – устата му беше залепнала от студа. Той се опита да слезе от мостика, на който дирижираше и също не успя – ботушите му бяха замръзнали. Един от подчинените разбра каква е работата и му помогна … “.

Парадът през 1941г. се провежда когато фашистите приближават покрайнините на Москва. Редица обекти са били минирани. И в тази обстановка е прозвучал маршът „Прощаване на славянката“.

Парадът на Червения площад на 7 ноември 1941 г. Василий Агапкин ръководи сборния оркестър.

От 2002 г. маршът е химн на Тамбовска област. В Тамбов грижливо се пази паметта на големия композитор. Всяка година районът е домакин на международния фестивал на духовите оркестри на името на В. И. Агапкин и И. А. Шатров. На фестивала идват най-добрите оркестри от цяла Русия и от чужбина. По случай 70-годишнината от Великата Победа в центъра на Тамбов е издигнат паметник на фронтовите офицери Иля Шатров и Василий Агапкин.

 Еженедельник “Аргументы и Факты” № 16 16/04/2014

http://tvkultura.ru/article/show/article_id/110036

https://aif.ru/society/people/1149812

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest