Le Monde: Русия победи алкохолизма

В Русия хората вече пият много по-малко – до такъв извод стигна френското издание Le Monde.

То се позовава на нов доклад на Световната здравна организация, опровергаващ стереотипите за „руското пиянство“. От СЗО смятат, че ограничителните мерки, въвеждани в Русия от началото на века, са позволили не само да се понижи количеството употребявани спиртни напитки на глава от населението, но и Русия да стане страна за пример пред другите държави, отбелязва „Российская газета“.

И така в течение на 13 години до 2016 г. употребата на алкохол, включително твърд, е намаляла с 43%. И, ако през 2017 г. средностатистическият руснак над 50 годишна възраст е пил около 11,1 литра алкохол за година (в чист вид), то французинът е приемал по 11,7 литра. Прогресът е налице, имайки предвид, че през 1990-те години след болезнения разпад на СССР всеки втори мъж в Русия е злоупотребявал със спиртните напитки, признава Le Monde.

Въпреки мнението, че ограниченията не могат да доведат до успех, те видимо са помогнали в Русия. Става въпрос за ценовата политика, за забраната на реклама на алкохол и за продажба през нощта, както и за разпространението му сред непълнолетните.

Освен това употребата на алкохол е все по-малко „модерна“ – руският президент Владимир Путин, за разлика от предшественика си Борис Елцин, не пропагандира алкохола и чрез личния си пример. Както веднъж остроумно отбеляза Путин, главното е „да не бъркаш спорта със спирта – само една буква, а разликата е колосална“.

При това Le Monde признава, че руското общество все повече се поляризира: от една страна е израснало поколение хора, напълно отказали се от алкохолните напитки, а от друга си ги има онези, които както преди страдат от силната алкохолна зависимост.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest