Общество

Лавров: Западът се преражда

От отговорите на въпроси на С.В.Лавров на международния форум «Примаковски четения»

💬 Относно това, че може би Западът се преражда. Имам цитат тук (в джоба си):

✍️ «Отдавна вече беше възможно да се прогнозира, че тази яростна омраза, която в продължение на 30 години всяка година все по-силно се подклаждаше на Запад срещу Русия, някой ден ще избухне. Този момент настъпи. На Русия просто беше предложено самоубийство, отказ от самата основа на нейното съществуване, тържествено признание, че тя не е нищо повече в света от диво и грозно явление, зло, което изисква корекция. Няма смисъл да се самозалъгвате повече. Русия по всяка вероятност ще влезе в битка с цяла Европа». 1854 г. Ф.И.Тютчев.

Не мога да кажа, че това е истината от последна инстанция. Но това, че никой никога не ни е обичал особено, е факт. Както и фактът, че ни използваха, създавайки ситуационни коалиции (французи, англичани, германци, австро-унгарци).

***

Не вярвам, че Западът има някакво предназначение постоянно да мрази Русия. Но колко бързо се отказаха от тези деликатни изказвания и уверения, че всичко ни е едно (от Атлантическия до Тихия океан, сигурността, икономиката и въобще цялото пространство). Колко бързо отново изплуваха инстинктите за обединение на Европа срещу Русия.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest