Общество

Лавров: Върви процес на регионализация на световното развитие

Глобализацията, която американците наложиха на всеки според собствените си правила, доказа, че не може да се надява и разчита на нея.

Във всеки момент те могат да използват долара, заемите като оръжие, да откажат честна конкуренция, да нарушат или да принудят други да нарушат договори, пренебрегвайки презумпцията за невиновност и неприкосновеността на собствеността.

Сега върви процес на регионализация на световното развитие. Всеки регион и държава иска да разчита на съседите си, да види какво може да се направи помежду им, „в техния кръг“, така че да не зависи от логистични, финансови и други инструменти, все още контролирани от Запада.

Успоредно с тези регионални процеси, неминуемо ще се възвръща и планетарният процес. Тук БРИКС може да играе хармонизираща, обединяваща роля. Разбира се, за да се съчетае всичко това, е необходимо дипломатическо изкуство.

Веднага да добавя, че всички тези оценки не изключват възобновяване на взаимодействието със Запада. Когато дойде на себе си и разбере, че не може да продължава да действа като колонизатор и неоколонизатор, че светът се е променил и са се появили нови центрове на сила, икономическо развитие и финансова мощ, които трябва да бъдат уважавани, тогава той може да се присъедини към тези процеси на основата на равнопоставеност и уважение един към друг, взаимна изгода, намиране на баланс на интересите. За тези цели винаги ще имаме контакти със Запада в рамките на ООН. Там ще работим с тези, които са готови за това на равноправна основа.

©️ От интервю на С.В.Лавров за Мултимедиен информационен център «Известия» 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest