Общество

Лавров: В резултат на санкциите се случва деиндустриализация на Европа

Въпрос: Как мислите, че може да се обясни тази прекомерна „истерия“ сред ръководителите на европейските държави, че Русия се кани да нападне? Има ли такава заплаха? <…>

С.В.Лавров: Може да се каже, че това е параноя и да се забрави. Но това според мен е по-хитър план. Те отчаяно се нуждаят да „избият“ пари от своите парламенти, за да продължат тази война.

Съединените щати вече охладняха. <…> Сега най-ревностните, които се застъпват за продължаване на „напомпването“ на Украйна с пари и оръжия, са европейците <…>.

Има няколко съображения. Първо, Европейският съюз, в лицето на Върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Ж.Борел, германския Канцлер О.Шолц, Председателя на Европейската комисия У. фон дер Лайен, грубо и отрязвайки всички пътища, заяви, че Русия е врагът и е необходимо да се унищожи, да не се допусне да победи, като по този начин да се спаси Украйна. Те като политици ще свършат, ако променят нещо в тази реторика. Веднага ще бъдат хванати от опозицията.

Второ, те се нуждаят от това, за да „извличат“ пари, обяснявайки защо вече са лишили населението си от евтин газ, нефт от тръбопроводи, защо цените са скочили, защо в резултат на санкции се случва деиндустриализация. Германските концерни вече планират да пренесат производството си в САЩ или Китай. <…>

Ако просто се успокоим сега и дори от тяхна гледна точка да „замразим“ конфликта (те всички имат избори за европейски парламенти след месец, два, три, четири, а в огромен брой страни от Евросъюза има национални избори), мисля, че при всички случаи опозицията няма да пропусне шанса да покаже до какво е довела политиката им от гледна точка на социално-икономически последствия. Техните разкази за нашите „планове“ да атакуваме НАТО са опит да се изплашат избирателите и да се продължи този курс.

©️ От интервю на С.В.Лавров за радиостанции „Спутник“, „Говори Москва“ и „Комсомолская правда“ 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest