Общество

Лавров: Това, което се случва на Запад сега, е безумие

Фрагмент от интервю на С.В.Лавров за предаването „Вечер с Владимир Соловьов“ на телевизионния канал „Русия 1“ (14 март 2024 г., Москва)

Основни тези:

• Мюнхенската реч на Президента на Руската Федерация В.В.Путин отразява неговия анализ на случващото се в отношенията между Москва и Запада, линията, която западняците първоначално решиха да извършат по отношение на новата Русия. [На Запад] някои го приеха (речта) сериозно. Те бяха малцинство. Мнозинството игнорираха, отхвърлиха и се възмутиха.

• След [събитията от] август 2008 г. и преди „Кримската пролет” отношенията със Запада стават все по-отворени и следователно напрегнати. Нито ЕС, нито НАТО искаха да правят изводи.

• В началото на 2022 г. украинските власти получиха зелена светлина за провеждане на операция за „прочистване“ на Донбас. От началото на февруари 2022 г. бомбардировките се увеличиха 10-12 пъти.

• Още по време на илюзорните надежди за изпълнение на Минските споразумения, когато в нарушение на тях режимът в Киев обстрелва Донбас, около два милиона души оттам заминаха за Русия. А след началото на специална военна операция – още повече.

• Невъзможно е да се „изиграе“, научи, „овладее“ според системата на Станиславски радостта от срещата на хората с нашите войници. Дочакаха ни.

• В Луганск и Донецк са открити представителства на МВнР на Русия. В Запорожие и Херсонска област те ще бъдат създадени малко по-късно. Искам да отида там и да говоря със служителите на нашите представителства. Да видя от какво имат нужда.

• Това, което се случва на Запад сега, е безумие. Колкото по-лоши са нещата на фронта, толкова по-неистово Западът започва да говори: нямаме право да позволим Украйна да загуби, а Русия да спечели.

• В допълнение към това, което казваме, ако има готовност за провеждане на честни преговори, основани и отчитащи нашите реални опасения, легитимните интереси на Русия, за които ви говорихме дълги години, и всичко това отблъсквахте, ако се връщате към това, за което призовавахме, нека поговорим. Все още няма такива доказателства.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest