Общество

Лавров: Страните от Световното мнозинство не искат да позволят на Запада да продължи самостоятелно да решава всеки въпрос в свой собствен интерес

Международен изгнаник – така някои хора наричат Русия заради санкциите.

През октомври т.г. в Китай се проведе международният форум «Един пояс, един път», в който участва Президентът на Русия В.В.Путин. Очевидно имаше много държави, желаещи да правят бизнес и да поддържат контакти с Русия. Ако това е така, тогава защо най-голямата държава в света е «изолирана», както твърди Западът? Дали това е невежество или непознаване на геополитическата реалност в света?

💬 С.В.Лавров: Мисля, че това е целта, която те гръмко обявиха: стратегическото поражение на Русия на бойното поле, изолацията на Русия, превръщането й в държава-изгнаник.

Наричаха ни по всякакъв начин, обявяваха, декларираха какви ли не цели да елиминират Русия като влиятелен играч на световната сцена.

Споменахте международния форум «Един пояс, един път», където Президентът В.В.Путин беше главен гост. Той говори веднага след Председателя на КНР Си Дзинпин. Проведоха се срещата на върха на Групата на двайсетте, срещата на върха на БРИКС и много други събития, на които Русия присъстваше без никакви ограничения в правата.

Напротив, на срещата на върха на Групата на двайсетте в Ню Делхи беше приета с консенсус Декларация, която не осъжда Русия и в която дори не се споменава страната ни, когато става въпрос за Украйна и други конфликти в света (които Западът не искаше да споменава). <…> Страните от Световното мнозинство, Глобалният Юг не искат да позволят на Запада да продължи самостоятелно да решава всеки въпрос на тази планета в свой собствен интерес.

©️ От интервюто на С.В.Лавров за телевизионния канал RT

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest