Общество

Лавров: Повече няма да разчитаме на Запада като партньор

От интервюто на Министъра на външните работи на Руската Федерация С.В.Лавров за телевизионния канал «Цариград» (16 май 2023 г.)

🔹 Повече няма да разчитаме на Запада като партньор, поне малко способен за преговори. Ще работим с останалия свят, готов за това.

🔹 Делът на Запада в икономиката на страните от Централна Азия и Закавказието се увеличава. Западът методично и цинично изисква от тях да не предприемат стъпки, противоречащи на неговите интереси, обещавайки „планини от злато“. Въпреки че в действителност това се превръща само в намеса във вътрешните работи.

🔹 В ОНД остават важни контакти в рамките на икономическото сътрудничество, тъй като действа зоната за свободна търговия на ОНД, и в областта на борбата със съвременните предизвикателства и заплахи (тероризъм, екстремизъм, трафик на наркотици, организирана престъпност) и в хуманитарната сфера. Настоящата 2023 година в Общността е обявена за Година на руския език, като език на междуетническо общуване.

🔹 От 2001 г. започнахме да разширяваме отношенията си, преди всичко с Китай, Индия и страните от АСЕАН. Сега казват, че „Русия е обърнала гръб на Запада“. Никой не се отвърна от никого. По-точно самият Запад се обърна, стъпвайки на гърлото на своите интереси.

🔹 Западът направи своя избор и каза, че „Русия трябва да претърпи стратегическо поражение“, „трябва да се откаже от Крим“, да предаде руския народ в други части на бивша Украйна. Те са обявени за „нехора“, а физическото им унищожаване се нарича цел на сегашния киевски режим.

🔹 Този [киевски] режим убива руснаците, руската култура, руския свят във всяко негово проявление, унищожава физически руските хора, които са били негови граждани.

🔹 Когато Московската Патриаршия потвърди независимостта на Украинската Православна Църква, това не промени агресивната линия на киевския режим за изкореняване на истинското, канонично православие от своята територия и не го спря да насади „православна църква на Украйна“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest