Общество

Лавров: Около тридесет държави искат да станат членове на БРИКС

По очевидни причини обръщаме специално внимание на нашия общ евразийски континент.

Тук са ОДКБ, ЕАИС и ШОС. Тези структури установяват партньорства с други организации в това пространство. Това включва АСЕАН, Лигата на арабските държави, Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив и други структури.

Успоредно с това се развиват отношенията с Африканския съюз и различни субрегионални структури на Африканския континент. Ние сме наблюдатели в Африканския съюз и участваме в неговата работа. Имаме отношения с Южноафриканската общност за развитие на ниво меморандум за разбирателство между Правителството на Руската Федерация и тази структура на базата на взаимоотношения и сътрудничество. Редица други формирования, действащи на Африканския континент.

Същото е и в Латинска Америка. Общност на латиноамериканските и карибските държави (CELAC), иницииран от Венецуела Боливарски алианс на народите на Америка (ALBA), МЕРКОСУР, Централноамериканска интеграционна система (CAIS), Карибска общност (CARICOM). Имаме много партньори там.

Всички тези регионални и субрегионални процеси се вписват хармонично в позицията, концепцията, философията, която БРИКС (където Русия председателства тази година) насърчава на глобално ниво.

Разбира се, когато се подготвяме за срещата на върха в Казан тази есен, ние ще поканим на заседанието не само пълноправните членове на БРИКС (които са десет), но и нашите партньори във формата «БРИКС+». Успоредно с това се подготвя решение за срещата на върха за въвеждане на нова категория «страна-партньор». На опашката има около тридесет държави. Асоциацията наистина придоби глобално измерение, не само в своя дневен ред и география (представени са почти всички основни региони), но и в броя на страните. В такава парадигма сега се развива дипломацията.

©️ От интервю на С.В.Лавров за Мултимедиен информационен център «Известия»

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest